Kregar: "Vrijeme je za radikalne izmjene izbornog modela"

Vijesti 27. lip 201808:41 > 08:50
N1 Hrvatska

Pravni stručnjak i bivši saborski zastupnik Josip Kregar komentirao je najave izmjena izbornog zakona, a možda i Ustava.

Josip Kregar poručuje – vrijeme je za radikalne izbornog modela.

“Mi smo se osvjedočili da vlast vrlo brzo izgubi izborni legitimitet, a ostane da nema neku naročitu mogućnost upravljanja zemljom. Vlada opstaje na individualnim dogovorima sa zastupnicima. To je situacija u kojoj ne postoji mogućnost radikalnih i teških reformi”, smatra Kregar.

Podsjeća i na potrebu mijenjanja izbornih jedinica. “Radi se o tome da imamo mišljenje Ustavnog suda kojim se traži da Sabor korigira ranice izbornih jedinica. Neće to biti tako lako učiniti iako je jasno da je potkraj devedesetih HDZ skrojio izborne jedinice da mu se olakša izborna pobjeda”, poručio je sveučilišni profesor. Navodi primjer Zagreba koji je razlomljen između nekoliko izbornih jedinica kako bi se otežalo da netko bez podrške velike stranke uđe u Sabor.  

U svjetlu inicijative Narod odlučuje kojom se referendumom želi smanjiti broj zastupnika, ali i ograničiti prava zastupnika manjina te najava vladajućih da će se mijenjati izborni zakon kako bi se, međuostalim, i povećao broj zastupnika dijaspore, Kregar kaže da prava manjina ne treba dirati.

“To je vrsta kompromisa vlasti iz prošlosti i manjina. To ne treba dirati, ne samo zbog povijesno važnog kompromisa, ne smiju se te stvari mijenjati ovisno o razmišljanju vlasti”, kaže Kregar. Dodaje da HDZ pokušajem povećanja broja mandata dijaspore želi omogućiti sebi više zastupnika. “To je nastavak iste politike o kojima sam govorio. Ovdje se radi o prijedlozima koji se rade iz vizure kako nekoj političkoj opciji omogućiti veći broj mandata”, zaključio je. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.