Horvat: Pozivam Adris da se pokušamo dogovoriti oko nagodbe

Vijesti 28. lip 201808:17 > 09:36
N1

Ministar gospodarstva Darko Horvat u Novom danu komentirao je stanje u Agrokoru.

Nagodba u Agrokoru je došla u završnu fazu. Ima li još nekih sudionika koji osporavaju nagodbu?

Ne bih potencirao izraz osporavanje nagodbe. Ima onih koji nisu zadovoljni. Jedan od najvećih je Adris. Ovih dana ćemo sjesti s njima za stol i vidjeti može li se doći do rješenja pa da i Adris bude na ročištu o nagodbi u srpnju.

Zašto u Agrokoru nije konstruirano Stalno vjerovničko vijeće?

Grupacije vjerovnika, na način kako su bile sistematizirane, nisu dale suglasnost na prijedlog Izvanredne uprave. Izvanredna uprava je uložila puno energije i truda da konstruira Stalno vjerovničko vijeće, ali do toga nije došlo. To je jedini razlog zašto se nastavilo razgovarati s Privremenim vjerovničkim vijećem. Ali kada svih pet grupa iz Privremenog vjerovničkog vijeća dignu ruke za nagodbu, onda je to jasan znak da je većina za.

Zašto nije pokušano s drugim modelom?

Pokušalo se sa tri modaliteta i nijedan nije uspio. Zakonodavni okvir zahtijeva rješenje do kojeg mora doći, u tih 12 plus 3 mjeseca nije bilo vremena. Čak je došlo i do nekakvih prijedloga koji su gurali priču da se kroz zakon rok produži na tri do šest mjeseci. Dva aranžmana koja su sklopljena izvan nagodbe otvaraju prostor i Adris grupi da na kraju dođe do svoje zadovoljštine i do 4. srpnja podrži nagodbu.

Jeste li uspjeli pročitati 7000 stranica nagodbe i ima li Trgovački sud vremena da to učini?

Tih 7000 stranica je dobar pokazatelj koji je nagodba komplicirana. Nisam čitao svih 7000 stranica. Do kraja godine sam siguran da ćemo imati čistu situaciju u Agrokoru i da će novi vlasnici ući u vlasničku strukturu. Perspektiva 17-18 solventnih kompanija u koncernu Agrokora, budi nadu da će kroz nekoliko godina modalitet nagodbe biti saniran, i da će Agrokor krenuti od pozitivne nule.

Izvanredni povjerenik je obećao objavu iznosa koje su dobili savjetnici i konzultanti u Agrokoru. Zašto to nije objavljeno?

Bit će objavljeni nakon 4. srpnja. To je jučer rekao i izvanredni povjerenik. Ukupna masa koja je isplaćena je transparentno pokazana u zadnjem mjesečnom izvješču. Napravili smo analizu 28 sličnih slučajeva koji su se dogodili u svijetu. Faza restrukturiranja je uvijek takve tvrtke stajala oko 3,3 posto. Proces izvanredne uprave hrvatske porezne obveznike neće koštati niti kune jer sve je financirano iz poslovanja Agrokora, a taj iznos neće prijeći 1 posto ukupnoga duga.

Adris kaže i da su dioničari u Hrvatskoj, u odnosu na dioničare iz drugoh zemalja gdje posluju tvrtke iz koncerna Agrokor, ostali zakinuti. Je li to ono zbog čega se može osporavati nagodba?

Adris će ako bude nezadovoljan, posegnuti za procesom u kojem će pokušati povratiti ono što misle da im pripada. Mi razgovaramo s Adris grupom i želja nam je da se dogovor postigne do 4. srpnja. To ne može biti u sklopu nagodbe. Pozivam Adris grupu da ponovno sjednemo za stol i pokušamo se dogovoriti. Ovakav model vlasništva nije nametnula Vlada ili izvanredni povjerenik, nego bivši vlasnik. Čudno mi je s pozicije ministra i poduzetnika da su se u jednom trenutku dobavljači počeli baviti financiranjem Agrokora, i tu su ušli u rizik i sad taj rizik dolazi na vidjelo i to je glavni uzrok da se kroz nagodbu ne mogu namiriti sto posto. Ne bojim se da će hrvatski dobavljači okrenuti leđa Konzumu i Agrokoru. U procesu se pazilo na najranjivije i hrvatske dobavljače. Njima se kroz nagodbu garantira da će pet godina ostati na policama Konzuma. Mislim da će velika većina onih koji su ušli u nagodbu biti zadovoljni. Oni koji nisu zadovoljni, mogu kroz žalbeni proces na sudu tražiti svoja prava.

N1

Još nije sigurno hoće li u nagodbu ući obvezničari. Očekujete li tu probleme?

Ne očekujem probleme. S njima se intenzivno radi da se tehnički dio korektno odradi do 4. srpnja. I bez njih bi bilo moguće izglasati nagodbu.

Ruske banke bi zbog vlasništva u tvrtki mogle Agrokoru otvoriti rusko tržište. Ima li informacija da bi se za Agrokor mogao otvoriti ogroman potencijal ruskog tržišta?

Bio bih sretan da Sberbanka otvori Agrokoru rusko tržište. Želim poručiti javnosti i da svi koncesijski ugovori koji se nalaze na dionicima Agrokora zrcalno će se preslikati i nitko neće rasprodavati hrvatsku zemlju. Agrokor će koristiti koncesije do trenutka dok one ne isteknu. Imat će ista prava kao i prije 10. travnja prošle godine. Ministarstvo će imati zadnju riječ u slučaju da se koncesije žele mijenjati. Ne vidim razloga zašto se koncesijski ugovori ne bi nastavljali, ako se poštuju sve odredbe koncesijskih ugovora.

Koliko je bila duboka i teška bitka koja se vodila i vodi oko Agrokora s obzirom da su i ruski i američki veleposlanici komentirali stanje u toj tvrtki?

Ovdje je prijepor između dva veleposlanika. Nijedan od njih tendenciozno nije pokušao utjecati na Vladu, Ministarstvo ili izvanrednog povjerenika. Odbijam da su ruski ili američki veleposlanik unijeli neke stvari koje bi bile po želji ili volji jedne ili druge strane. Svi ruski ili američki investitori dobro su došli. Sve ih skupa pozivam da dođu u Hrvatsku i da se ne boje investirati, da na stol iznesu sve prijepore zbog kojih bi umjesto Hrvatske izabrali neku drugu zemlju regije.

Hoće li se odlukama o poreznim reformama koje se najavljuju povećati plaće građana od 1.1 2019.?

One rastu kontinuirano, a novim poreznim rasterećenjem one će rasti još brže.


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.