Svaki bi grad mogao biti ponosan na Ulicu Josipa Reihl Kira

Vijesti 01. srp 201821:23 > 21:58
Davor Javorovic/PIXSELL

U znak sjećanja na Josipa Reihl-Kira, načelnika osječke policije koji je na današnji dan prije 27 godina, odnosno 1. srpnja 1991. ubijen zbog svojih mirovnih napora, Inicijativa mladih za ljudska prava podsjetila je na prijedlog upućen Gradskoj skupštini Grada Zagreba za imenovanje ulice njegovim imenom u novozagrebačkom naselju Podbrežje.

Načelnik osječke policije Josip Reihl-Kir ubijen je 1. srpnja 1991. godine na nadzornoj točki hrvatske policije kada se uputio na pregovore s pobunjenim Srbima u Tenji, a uz njega su ubijeni i potpredsjednik osječkoga Izvršnog vijeća Goran Zobundžija te vijećnik Milan Knežević, a preživio je samo predsjednik tenjske Mjesne zajednice Mirko Tubić, koji je teško ranjen.

Okrivljenik za to ubojstvo – pričuvni pripadnik MUP-a Antun Gudelj, nakon što je u odsutnosti osuđen te primjenom Zakona o općem oprostu aboliran, pravomoćno je u svibnju 2009. godine, nakon ponovljenog suđenja, osuđen na 20 godina zatvora. I to nakon političko-pravosudne sapunice, a – kao što smo već pisali – zahvaljujući iznimnoj i dugotrajnoj upornosti njegove supruge Jadranke Reihl Kir, koja, a u tome stavu nije usamljena, smatra da je Josip ubijen zbog svojega mirotvorstva i dalje traži nalogodavatelje.

Josip Reihl-Kir je, podsjetimo, na dužnost zapovjednika policije u Osijeku postavljen nakon prvih demokratskih izbora 1990. godine, a u nastojanju da spriječi otvoreni rat u istočnoj Slavoniji često je sam i nenaoružan odlazio na barikade srpskih pobunjenika oko Osijeka ne bi li ih privolio na razgovor i odgovorio od neprijateljskog djelovanja. No takav pristup, provlači se sumnja već više od četvrt stoljeća, nije odgovarao gospodarima rata na istoku Hrvatske i vrhu ondašnje vlasti.

Na današnji dan obljetnice likvidacije ovog mirotvorca, koji je djelovao na sprječavanju razvijanja sukoba među građanima hrvatske i srpske nacionalnosti, Inicijativa mladih za ljudska prava podsjetila je na prijedlog koji su uputili Gradskoj skupštini Grada Zagreba za imenovanje ulice u naselju Podbrežje. “Josip Reihl-Kir, hrvatski načelnik policije, simbol je otpora ratu i međuetničkim sukobima i njegovo ime može ponosno nositi jedna od glavnih ulica u novom naselju Podbrežje u Zagrebu”, smatraju u Inicijativi.

No njihov prijedlog u ladici stoji već nekoliko godina, naime, Ulica Josipa Reihl-Kira uvrštena je u Fond imena za imenovanje javnih površina grada Zagreba od 2014. godine. Kada smo ranije propitivali zašto je tome tako, Nikola Puharić iz Inicijative kazao nam je da zaista ne zna zašto se to do sada nije ostvarilo, ali “pretpostavlja da je isti razlog to što postoji jedan narativ o ratu devedesetih koji se ne propituje, a imena poput Reihl Kira, obitelji Zec ili Milana Levara se ne uklapaju u njega, jer se Reihl Kir zalagao za mir dok su oni koji su imali poluge moći, kako u Hrvatskoj tako i drugim državama, željeli rat, a također Josip nije ubijen od druge strane u sukobu već ga je ubio pripadnik rezervnog sastava MUP-a Hrvatske”.

Ne spominje se Reihl Kira ni u udžbenicima, a to, kazao je Puharić, “govori o tome kako politike obrazovanja o prošlosti nisu usmjerene prema tome da izgrađuju mlade koji su u stanju kritički analizirati povijesne procese, već im se nudi jedan mitološki narativ o ratu koji se tumači kao neizbježan uz konstantno etiketiranje neprijatelja. Reihl Kir je potpuna suprotnost ovakvoj praksi jer je pokazao svojim djelovanjem da je rat bilo moguće i i potrebno izbjeći”.

Umjesto veličanja rata, Zagreb treba ulicu mirotvorca Reihl-Kira, a i svaki bi grad bio ponosan da ima ulicu koja nosi njegovo ime ili ime Milana Levara, ali zagrebačke vlasti ulicu u Podbrežju radije bi dale Janku Bobetku, na što su iz Inicijative s obzirom na epilog haške optužnice i presude vezano za BiH,opetovano upozoravali da bi ako bi bilo koja ulica u Zagrebu ili u Hrvatskoj nosila Bobetkovo ime, to bilo vrlo loše za kulturu sjećanja općenito. Ime Josipa Reihl Kira, ističu, pronosilo bi vrijednosti mira, tolerancije i pomirenja što je i poruka mladima da je važno raditi na tim vrijednostima.


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.