Nastavak razgovora Sindikata ORCA i Uprave Croatia Airlinesa

Vijesti 06. srp 201810:56 > 10:58

Uprava Croatia Airlinesa i Sindikat ORCA u petak popodne trebali bi nastaviti razgovore o otvorenim pitanjima, nakon što je Sindikat ORCA odbio ponudu poslovodstva za povratak u kolektivne pregovore i najavio početak štrajka u ponedjeljak ujutro, doznaje se iz te tvrtke.

Sindikat ORCA u četvrtak je odbio ponudu Croatia Airlinesa za povratak u kolektivne pregovore i ustraje u provođenju štrajka te je na jučerašnji sastanak s Upravom došao radi utvrđivanja protokola o njegovu provođenju, s početkom u ponedjeljak, 9. srpnja, kažu u Croatia Airlinesu.

Dodaju da su na na sastanku bili i predstavnici Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenika u zrakoplovstvu, koji su, kako navode, izrazili spremnost za nastavak kolektivnih pregovora.

Taj sindikat u četvrtak je priopćio da ne podržava štrajk, a kao razlog takvog stajališta naveo je da bi štrajk mogao prouzročiti štetu od koje se Croatia Airlines ne bi mogao oporaviti i koji bi mogao značiti njegov kraj.

Komentirajući reakcije na uvođenje nužnih mjera kako bi se umanjile posljedice štrajka, Uprava Croatia Airlinesa naglašava da nije riječ o nezakonskim mjerama s ciljem onemogućavanja provođenja štrajka, kao ni o prijetnjama i pritiscima, nego brizi za putnike. 

Naime, Croatia je nakon najave štrajka donijela nužne mjere kako bi se štetne posljedice što više umanjile, pa će uz ostalo s početkom štrajka svim radnicima poništiti odobrenje za godišnje odmore tijekom srpnja i kolovoza, a radnicima koji štrajkaju će se razmjerno umanjiti plaće i svi dodaci na plaću.  

Sindikat Organizacija radnika Croatia Airlines (ORCA) u utorak je upravi nacionalnog zrakoplovnog prijevoznika najavio štrajk zbog neprihvaćanja svoga prijedloga kolektivnog ugovora. Štrajk bi trebao početi u ponedjeljak, 9. srpnja u šest sati i trajati do ispunjenja štrajkaških zahtjeva ili odluke štrajkaškog odbora o njegovu prestanku.

Iz Uprave, pak, ističu da kompanija ne može na godišnjoj razini izdvojiti dodatnih 53 milijuna kuna, što je protuvrijednost zahtjeva sindikata.