Ne mora se domovinu nositi na rukavu, neki je vole u tišini

Vijesti 17. srp 201811:50 > 12:10
N1 Hrvatska

U N1 Studiju sociolog sporta Ozren Biti komentirao je jučerašnji doček Vatrenih u Zagrebu.

Biti je komentirao ponašanje naših političara za vrijeme Svjetskog prvenstva, fotografiranje u dresovima, odlaske na utakmice. “Mislim da se u našem slučaju moglo sve naslutiti, nije iznenađenje da su neki od njih iskoristili priliku, pokazali se, skrenuli pozornost na sebe. Ono što je posebno i daje nadu je jučerašnji doček gdje nije bilo političara, ni na aerodromu ni na Trgu. Možda je netko sugerirao političarima da to ne bi bilo dobro. No, nema sumnje da će se političari pokušati okoristiti nogometnim uspjehom. Nije to nešto jedinstveno na našem području, ali je možda specifičan način i člinjenica da građani ne gledaju to dobronamjerno i s odobravanjem”, kaže sociolog. 

Kaže da ne zna koliko će ova euforija trajati jer još nismo imali priliku testirati to na ovolikom uspjehu. “Potrajat će neko vrijeme, tjedan i dulje, možda do kraja ljeta, a onda počinju druge stvari: klupske sezone, domaći nogomet, politički izazovi. Normalno je i logično da ne možemo na valu toga, bez konkretnih promjena pokrenuti državu na bolje”, zaključuje.

Osvrnuo se i na Luku Modrića i Dejana Lovrena koje očekuje sudski postupak zbog krivog svjedočenja: “Sasvim je izvjesno da postoji dio ljudi, poput onih koji su pozvali na bojkot, iz čije se perspektive ne mogu razdvojiti te priče. Kada zavlada kolektivni zanos, skloni smo dopustiti da nas emocije ponesu i zatomiti potisnute osjećaje da nešto nije pravedno i nije onako kako bi trebalo biti. Možda u ovim trenucima nije najbolje o tome govoriti, jer će vam netko to zamjeriti, ali s druge strane odgovornost je upozoriti da nešto nije dobro, da HNS nema apsolutnu podršku.”

Ovih dana čuli su se brojni pozivi da bi se političari trebali ugledati na izbornika Zlatka Dalića, no Biti upozorava da nije ista stvar voditi nogometnu ekipu i državu te da se u vođenju države očekuje drugačiji tip znanja, ponašanja i iskustva. “Da bismo pričali o pozitivnim pomacima, za njih nije dovoljna nogometna strategija nego su potrebne konkretne reforme”, zaključuje Biti. 

Osvrnuo se i na utjecaj dijaspore, na koju se jučer pozvao i Dalić, na izgradnju nacionalnog identiteta. Smatra da je ona u Hrvatskoj bitna i da se često kod nas nacionalni identitet veže uz “gene kamene”. Dodaje da on, kao znanstvenik, na nacionalni identitet gleda drugačije. 

“Kada gledate nogomet u kafiću, svjesni ste da nas sve ujedinjuje isti dres i ista emocija, tu se vidi taj identitet. Da mi koji ne dijelimo iste stavove zajedno navijamo. Ne mora se domovinu nositi na rukavu, ne postoji jedan ispravan način da se voli Hrvatska, neki to rade u tišini. Nekima je identitet nacionalni osobno važan, sve je dozvoljeno, ništa ne ugrožava opstojnost nacije”, rekao je Biti. 

Kaže da je sport, osobito nogomet,  pokretač nacionalnog identiteta. Nogomet je bastion nacije i nacionalizma koji može ići u pozitivnu ili negativnu sferu.

Odgovorio je i na pitanje koliko Zdravko Mamić opterećuje hrvatski nogomet. “Mamić je spletom okolnosti marginaliziran. Možda je preuzetno reći da je to ujedinilo igrače. Definitivno je možda olakotna okolnost da nisu bili u sjeni Zdravka Mamića. Kako će se stvari razvijati, jako je teško reći”, zaključuje sociolog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.