Povjerenstvo: 'Dopis M. Dalić ne doživljavamo kao pritisak'

Vijesti 19. srp 201814:50 > 14:55
REUTERS

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa za N1 je komentiralo dopis bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić tom tijelu u kojem je napisala da je u njezinom slučaju pogrešno utvrđeno činjenično stanje te da je na temelju tog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja donesena odluka Povjerenstva da je Dalić u sukobu interesa.

Podsjetimo, Povjerenstvo je prije sedam dana utvrdilo da je Martina Dalić bila u sukobu interesa kada je kao članica Vlade i njezina Povjerenstva za upravljanje strateškim trgovačkim društvima sudjelovala u donošenju odluka kojima se skupštini Ine predlažu članovi Nadzornog odbora (NO) s obzirom na to da je njezin suprug Niko Dalić član Uprave Ine, a NO je nadležan odlučivati o statusu i materijalnim pravima članova Uprave društva.

“Vezano uz zaprimljeni dopis Martine Dalić, ističemo kako u predmetnom dopisu Martina Dalić citira samo dio navoda koje je izvjestiteljica Aleksanda Jozić-Ileković na sjednici Povjerenstva, prilikom izvještavanja u predmetu, izrekla. Na temelju tako izdvojenih (i nepotpunih) navoda izvjestiteljice podnositeljica sugerira kako je u predmetu pogrešno utvrđeno činjenično stanje te da je na temelju tako pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja donesena predmetna Odluka Povjerenstva. Povjerenstvo ovom prilikom pojašnjava kako primici supruga dužnosnice na sjednici nisu taksativno iznošeni, već su sumirani (iz podataka Porezne uprave), odnosno izneseni ilustrativno, u svrhu ukazivanja na činjenicu da je u mandatu Nike Dalića Nadzorni odbor trgovačkog društva INA d.d. u prethodnom sazivu (tijekom 2015.g.) koristio ovlaštenja iz Statuta Društva kako bi utvrdio materijalna prava članovima Uprave Društva te da isto može učiniti i u budućnosti, čega je dužnosnica prilikom imenovanja članova Nadzornog odbora u studenom 2016. godine trebala biti svjesna. Ta okolnost, a ne konkretni iznosi neto primitaka supruga dužnosnice, bila je odlučna za donošenje meritorne odluke u ovom predmetu, dok sama okolnost je li Nadzorni odbor, u čijem je imenovanju u studenom 2016. sudjelovala dužnosnica Martina Dalić, odlučivao ili nije o promjeni materijalnih prava Nike Dalića nije odlučujuća za donošenje predmetne Odluke”, stoji u odgovoru savjetnika u Uredu Povjerenstva Ivana Matića za N1.

“U odnosu na sam zahtjev dužnosnice iz predmetnog dopisa, Povjerenstvo navodi kako je pisani otpravak Odluke u izradi te će po dovršetku biti dostavljen dužnosnici i objavljen na internetskim stranicama Povjerenstva. Dužnosnica ima pravo pokrenuti upravni spor pred nadležnim upravnim sudom tek nakon zaprimanja pisanog otpravka Odluke. Sukladno navedenom, prigovore iznesene u predmetnom dopisu dužnosnica može isticati u upravnom sporu kao argumente za pobijanje donesene Odluku Povjerenstva. Naglašavamo kako Povjerenstvo profesionalno obavlja poslove iz svoje nadležnosti te s jednakom pažnom pristupa svakom predmetu, a odluke u istima donosi na temelju utvrđenih činjenica. Podneske dužnosnika u kojima isti izražavaju nezadovoljstvo donesenim odlukama, pa tako i zaprimljeni dopis dužnosnice Martine Dalić, Povjerenstvo ne doživljava kao pritisak te će se na isti očitovati i dužnosnicu uputiti na pravne lijekove koji joj stoje na raspolaganju protiv odluke kojom nije zadovoljna”, zaključuje se u odgovoru savjetnika u Uredu Povjerenstva Ivana Matića za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.