"Dokumente o slučaju Levar predao sam Ostojiću i Milanoviću"

Vijesti 26. velj 201507:50 > 07:53
N1

Danas je na programu ZagrebDoxa na rasporedu film o kojem se dugo govori: "Titovi odredi smrti". Njemački autori istražuju temu likvidacije hrvatskih emigranata u Njemačkoj, posebno ubojstvo Stjepana Đurekovića. Na ovu temu Tihomir Ladišić je u Novom danu razgovarao s novinarom Željkom Peratovićem.

“Poznajem autore filma, javili su mi se još prije europskog uhidbenog naloga, dao sam im izjave za njemačke televizije. Početkom prošle godine otišao sam u Munchen, izbrifirao ih i spojio s ljudima iz Hrvatske i jako mi je drago da su radili taj film.

Bilo je velikih otpora prema prikazivanju filma u Hrvatskoj, zbog spominjanja Tita. Ipak, mi se trebamo ugledati na Njemačku, koja kritički gleda na svoju prošlost, što joj omogućava da prošlost ostavi iza sebe i okrene se budućnosti”, kazao je Peratović.

Tvrdi da je postojao veliki otpor protiv objavljivanja filma u Hrvatskoj. “Sastajali smo se na tajnim lokacijama, službene dokumente nisu mogli dobiti”, objašnjava Peratović kako je teklo snimanje filma u Hrvatskoj.

Na upit zašto se u Hrvatskoj nije mogao snimati film o ubojstvu Đurekovića, kaže da kada je suđenje počelo, više nije bilo emisija i rasprava, već su se u medijima pojavljivale samo šture informacije.

“U Hrvatskoj ovaj proces bi trebao sa sobom nositi neku vrstu katarze i suočavanje s prošlošću.

“Mi ne dobivamo informacije o suđenju, jer se u Hrvatskoj vode ideološke borbe između HDZ-a i SDP-a, koji kontrolira mainstream medije”, objašnjava.

Kazao je da Hrvatska nije dovoljno upoznata s načinom na koji funkcionira njemačko pravosuđe.

“Josipović, Bajić i Perković su opstruirali slučaj Levar”

“Totalno smo i dalje u jednom sluđenom stanju, mračni duhovi prošlosti i dalje razdiru društvo, to se vidi na svakom koraku”, kazao je Peratović.

Govoreći o slučaju Milana Levara, kaže kako se kod nas sve dosad radilo selektivno i tendenciozno. “Mi se nismo uspjeli transformirati iz jednopartijskog sustava. Slučaj Levar je aktualiziran nakon što sam ja prigovorio Josipoviću i Saši Perkoviću te Bajiću da su oni opstruirali taj slučaj.

Rekonstruirao sam taj slučaj i čim sam iznio tvrdnje o opstrukcijama, policija je odmah izdala nagradu od 100.000 kuna za informacije o njegovom ubojstvu. Vidio sam sve, znam cijelu piramidu, od naručitelja do izvršitelja. Sada se opet kreće s najnižim izvršiteljima, a neki od njih su i svjedoci u postupku u Munchenu”, objasnio je Peratović.

Ne postoji nikakva stvarna namjera da se taj slučaj riješi, dodao je. Svu dokumentaciju o ubojstvu Levara predao je, kako kaže, Ranku Ostojiću i Zoranu Milanoviću.