DORH i USKOK u petoj brzini: Presude će se donositi brže

Vijesti 24. srp 201815:03 > 15:06
Boris Scitar/PIXSELL

Ministarstvo pravosuđa i domaće IT tvrtke IN2 i SV Group predstavili su rezultate projekta implementacije novih tehnologija u hrvatske sudove.

Povezivanje sudova s drugim državnim tijelima, nove analitičke mogućnosti i Baza znanja doprinijet će učinkovitijem i bržem rješavanju sporova na svim razinama

Sudske presude na svim razinama sustava u skoroj će se budućnosti donositi mnogo brže, zaključak je svečanog zatvaranja projekta ‘Jačanje kapaciteta ljudskih potencijala državnog odvjetništva/USKOK-a’.

Nositelj projekta je Ministarstvo pravosuđa, točnije Državno odvjetništvo, a izveli su ga domaće IT tvrtke IN2 i SV Group. Sredstva su povučena iz programa Europske unije za Hrvatsku IPA 12, a za tu je potrebu dodijeljeno 208.000 eura.

Na predstavljanju rezultata koji su izneseni u utorak u prostorima tvrtke IN2 u centru City Plaza Zagreb naglašeno je kako su svi postavljeni ciljevi ispunjeni u roku. Općeniti cilj bio je povećati učinkovitost pravosuđa kroz podršku poslovnim procesima i ljudskim potencijalima.

‘Ostvareni ciljevi temelj su za učinkovitiji rad sustava’, istaknuo je glavni državni odvjetnik i voditelj projekta Dražen Jelenić. Dodao je da je implementacija novih tehnologija u pravosudni sustav ‘nužna za procesuiranje počinitelja kaznenih djela i za postupke u kojima se štiti imovina Republike Hrvatske’.

Baza znanja omogućit će razmjenu podataka i sa sudovima drugih država
Novi sustav olakšava razmjenu informacija i podataka među ministarstvima, samim sudovima, ali i državnim odvjetništvima drugih zemalja kroz tri komponente.

Izgrađen je potpuno novi univerzalni sustav koji služi kao središnja točka za povezivanje informacijskih sustava državnih odvjetništava s drugim državnim tijelima.

Na taj su način povezani registri Porezne uprave Ministarstva financija, zemljišne knjige, sudski registri, kaznene i prekršajne evidencije i eSpis Ministarstva pravosuđa. Uz to, razmjenjuju se i dokumenti s Ministarstvom unutarnjih poslova, prenosi tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.