Marić: 'Nikoga ne možemo prisiliti da otpiše dugove'

Vijesti 25. srp 201810:23 > 10:29
N1 Hrvatska

Ministar financija Zlatko Marić uoči užeg kabineta Vlade komentirao je moguće povećanje trošarina na alkohol i cigarete i otpis duga blokiranima.

Na pitanje hoće li se dizati trošarine na cigarete i alkohol, ministar je odgovorio:

“Mi smo svoje rekli što se tiče prijedloga. Ponovit ću još jedanput, porezni sustav gledamo u smislu ukupnog poreznog rasterećenja. Ovakvi prijedlozi nisu u potpunosti iskomunicirati niti s Ministarstvom financija niti u Vladi”, kazao je Marić.

Na pitanje imaju li u planu u dogledno vrijeme podizati trošarine, Marić je kazao: “U trošarinskom sustavu će doći do određenih uskladbi, bilo s direktivama bilo s pojednostavljivanjima za porezne obveznike. O visinama trošarina još ne govorim, o to ćemo još vidjeti. Što se tiče detalja samih iznosa trošarina, to ćemo vidjeti kada će ići cijeli paket “, rekao je Marić.

Na novinarsku konstataciju da se nagađa da gradovi, banke i telekomi neće slijediti primjer Vlade i otpisati dugove blokiranima, Marić je kazao da nikoga država ne može prisiliti da otpiše dugove.  “Nisu to odbijenice. Mi ne možemo nikoga prisiliti da otpiše dugove. Država je otpisala dugove do 10.000 kuna. Na sve ostale vjerovnike na koje ne možemo utjecati, dajemo stimulativnu mjeru. No na nikoga ne možemo utjecati ili vršiti pritisak”, rekao je Marić.

“Vidjet ćemo hoće li lokalne jedinice slijediti primjer”, kazao je Marić te je odbacio da se nije išlo sa socijalnim kriterijima u otpisu dugova jer bi to zakompliciralo proceduru otpisa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.