Prijetnja iz Bruxsellesa: Blokada sredstava iz EU fondova?

Vijesti 27. velj 201508:51 > 09:00
N1

Europska komisija prekjučer je po drugi put zaključila da u Hrvatskoj postoje prekomjerne makroekonomske neravnoteže, koje zahtijevaju odlučnu političku akciju i specifični monitoring. Komisija će u svibnju, na temelju Nacionalnog reformskog programa, donijeti odluku o aktiviranju Postupka prekomjernih neravnoteža (EIP).

“Hrvatska ima prekomjerne ekonomske neravnoteže, koje traže odlučnu političku akciju i specifični monitoring. Komisija će u svibnju, na temelju Nacionalnog reformskog programa i drugih obveza u pogledu strukturnih reformi najavljenih do tada, donijeti odluku o aktiviranju Postupka prekomjernih neravnoteža (EIP)”, objavila je Komisija u srijedu.

Europska komisija zaprijetila je Hrvatskoj kako će uvesti najstroži makroekonomski nadzor, ukoliko do svibnja ne predstavi uvjerljiv program reformi.

Ministar financija Boris Lalovac jučer je kazao kako je svjestan toga da se “reforme trebaju ubrzati” te kako će se “zajedno s premijerom i potpredsjednikom za gospodarstvo Brankom Grčićem brzo poduzeti određeni koraci, koje će RH prezentirati Europskoj komisiji do četvrtog mjeseca”.

Na upit novinara čini li mu se da što god učini nije dovoljno, Lalovac je u četvrtak kazao: “Nalazimo se u dubokoj krizi i recesiji i svaku promjenu koju napravite čini se da bi bilo bolje da ste napravili prije šest godina. Svi su nervozni jer očekuju nekakav rast, nekakvo zapošljavanje i nekakav povratak optimizma. Reforme se moraju napraviti, samo je pitanje roka, vremena, a to ćemo prepustiti premijeru i ministru Grčiću.

Milošević: Vlada ugrozila temelje države

U petak ujutro “U mreži prvoga” na Hrvatskome radiju tema su bile sankcije koje prijete Hrvatskoj ukoliko ne postupi po naputcima Europske komisije. Gosti urednice Elijane Čandrlić bili su Mladen Vedriš i Domagoj Milošević, a predstavnici Vlade, koji su također bili pozvani u emisiju, nisu se odazvali.

“Europska komisija je u svom izvještaju potvrdila ono što Vladi godinama govore i opozicija i poslodavci. Više nije ni ugodno kritizirati jer su ugroženi temelji države”, kazao je HDZ-ov Domagoj Milošević u emisiji “U mreži prvog”.

“Sve to je rezultat Vladina nečinjenja i neprilagođavanja”, dodao je.

Vedriš: Izvještaj Komisije prilika za revitalizaciju politike

“Bez obzira koja je stranka na Vlasti, dokument iz Bruxellesa izvrsna je podloga za revitalizaciju nacionalnog programa. EU inzistira na reformi javnog sektora koji bi trebao ‘služiti’ privatnom sektoru, na dobroj klima za investicije i zdravim javnim financijama”, rekao je Mladen Vedriš.

“Monitoring i obveza provođenja zajedničke ekonomske politike u EU se provodi od 2009. od kad je počela kriza. Irska, Španjolska i Portugal su ga iskoristilie, a to bi trebala učiniti i Hrvatska, uz javnu raspravu i dogovor sa ključnim partnerima, dodao je. Bruxellesu nije bitno tko je na vlasti, Hrvatska mora dokazati da se odgovorno ponaša”, istaknuo je Vedriš, prenosi Index.