Agrokor: Žalbe na nagodbu podnijelo više od 70 vjerovnika

Igor Soban/PIXSELL

Žalbe protiv nagodbe u Agrokoru podnijelo je oko 70 vjerovnika, među kojima i neki veliki. Očekuje se da će odluku o žalbama Visoki trgovački sud donijeti na jesen.

Ministar gospodarstva Darko Horvat dan je počeo optimizmom. “U posrnulim tvrtkama nazire se svjetlo na kraju tunela: Problem Petrokemija ide kraju, problem Đure Đakovića, Uljanika, porezna reforma ide, bit će toga dosta.”

Agrokor se ne spominje. Za Vladu je to završena priča sa sretnim završetkom. Ipak nakon olakšanja zbog nagodbe, pristigle su žalbe. Ona najveća Adrisova na 148 stranica s 40 konkretnih primjedbi u kojima se proziva i izvanredna uprava i privremeno vjerovničko vijeće, a zbog brojnih propusta dovodi se u pitanje vjerodostojnost procesa.

“Ne znam detalje, danas imam sastanak s izvanrednom upravom”, poručio je Andrej Plenković.

“Pretpostavljam da će ti postupci imati svoj pozitivan ishod prije svega na sam proces. Najvažnije za istaknuti je da je ogromna kriza koja se mogla dogoditi je bila spriječena i Agrokor ide dalje.”, rekao je ministar energetike Tomislav Ćorić.

Do prvog zavoja. Prvo žalbe, a onda i tužbe i to od onih koji si to itekako mogu priuštiti. “Možemo očekivati čitav niz procesa koji mogu trajati desetljećima što će sigurno opterećivati i poslovanje Agrokora, ali će biti i jedan teret Vladi”, smatra ekonomski analitičar Damir Novotny.

“Nas tek čeka provjera da li su odredbe lex Agrokroa usklađene s europskim insolvencijskim pravom./Problem založnog prava, pitanje nositelja hipoteka na pojedinim nekretninama Agrokora i siguran sam da će se to pitanje postaviti pred Europskim sudom.”, smatra SDP-ov Peđa Grbin.

Dok će trajati pravosudna trakavica, trajat će i oprez investitora. Osim Adrisa, Agrama, udruge malih dioničara, svoje žalbe Visokom trgovačkom sudu podnijelo je još 70-ak vjerovnika, o čemu će taj sud odlučiti na jesen. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.