Porezna reforma neće puno donijeti većini građana

Vijesti 03. kol 201811:01 > 11:23
N1

Najavljenu poreznu reformu te nedostatak radne snage, za N1 je komentirala Iva Tomić s Ekonomskog instituta.

“Ja ovo ne bih nazvala reformom, ovo su sitne izmjene, za većinu građana neće biti velikih promjena, možda će poslodavci osjetiti smanjenje troškova, sumnjamo da će se to preliti na radnike”, kaže Iva Tomić. 

Upozorava da smanjenje stope PDV-a najčešće ne utječe na smanjenje cijena i dodaje da je cijena povrća deset posto viša nego u lipnju prošle godine. 

Sve reforme su sve svele na porezni sustav, kaže Tomić i dodaje da u drugim zemljama postoje snižene stope PDV-a, ali naglašava da se smanjenje stope neće istovjetno odraziti na cijene. 

Iako se za većinu građana neće ništa bitno promijeniti, hoće za one najbolje plaćene. Vlada pravda činjenicom da će tako zadržati mlade stručnjake, no Iva Tomić kaže da mladi znanstvenici nemaju ni približno tolike plaće. Mladi stručnjaci koji imaju velike plaće, a planiraju se odseliti, neće se predomisliti zbog tisuću kuna veće plaće. 

“Besmisleno je rješavati tromost tako što ćemo svako malo krpati rupe promjenama poreza”, smatra Tomić. 

Osvrnula se i na probleme s radnom snagom, kaže da osim nedostatka radnika u brojnim sektorima, nedostaje i stručnjaka u javnoj upravi. Hrvatska čak nije ni prvi izbor za doseljenike iz siromašnijih zemalja.

“Ako ste iz BiH i radite sezonu na obali, ne zaradite dovoljno novca za čitavu godinu. Paralelno možete otići u Austriju u ski resort, tamo je sve puno uređenije, smjene od osam sati, znate koliko ste plaćeni. Naravno da ćete onda ići u Austriju”, objašnjava analitičarka.

“Ako tvrdimo da nedostaje radnika, moramo vidjeti rast plaća, to je osnova ekonomije, u Hrvatskoj se to ne događa. Je li to stvar navike poslodavaca da mogu na tri mjeseca platiti neki iznos pa onda čekati iduću godinu, sada toga više nema”, kaže Tomić i dodaje da nije sva krivnja ni na poslodavcima. “Mi živimo u prilično nerazvijenoj zemlji gdje su mnogi izgubili poslove, otišli u stečaje i sad se poslodavci dižu tek na noge i teško je odmah dizati plaće, ali potrebno je naći kompromise jer će svi morati pozatvarati svoje tvrtke”, zaključuje. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.