"Država je jaka onoliko koliko su jake njezine institucije"

Vijesti 04. kol 201821:24 > 21:37
N1

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH (OSRH) Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na vlastiti poticaj Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom umirovljene general-pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Odlikovanja je predsjednica Gotovini i Markaču svečano uručila na kninskoj tvrđavi večer uoči 23. obljetnice Oluje, a nakon toga njih su dvojica u kratkim govorima izrazili zahvalnost i prisjetili se vremena rata.

Ovo odličje doživljavam kao počast i priznanje vremenu stvaranju hrvatske države na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i svim ljudima koji su u ono sudbonosno vrijeme suočeni s izravnom ugrozom nesebično i časno obranili domove i našu domovinu”, poručio je Gotovina nakon što mu je predsjednica uručila odlikovanje.

Posebno se ovih dana s tugom sjećamo braće koja više nisu s nama, njihova žrtva u ratu je temelj sloboda koje su zajamčene u našoj domovini, koja je članica europske obitelji i asocijacije za obranu. Nama i generacijama koje rastu ostaje obaveza o brizi za sigurnost i daljnjem gospodarskom razvoju te socijalnoj pravdi i daljnjoj izgradnji demokratskih načela, poručio je Gotovina i upozorio: “Država je jaka onoliko koliko su jake njezine institucije”.

N1

Obraćajući se okupljenima Markač će rekao da će čitav život biti ponosan na odlikovanje.

“Ponosan sam, sve vas volim. Primajući odličje u mojim mislima su bili moji suborci koji su mi tijekom rata profesionalo pomagali u građenju oružanih snaga RH koje su oslobađale i branile našu domovinu”, kazao je.

Naveo je da se predsjednica ovim odlikovanjem sjetila doprinosa policije u Domovinskom ratu.

“Primljeno odličje je moj poticaj i traži od mene da sa svojim suradnicima radim na novoj strategiji sigurnosti”, poručio je Markač.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.