Markač: Kad otvore arhive, imat ćemo bolje uvide oko Oluje

Vijesti 04. kol 201822:26 > 22:37
N1

Predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH (OSRH) Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u prigodi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na vlastiti poticaj Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom umirovljene general-pukovnike Antu Gotovinu i Mladena Markača.

Bit ću do kraja života ponosan na njega, istaknuo je u razgovoru za N1 Mladen Markač i kazao da se osjeća pobjednički.

Sve mi je danas prošlo kroz glavu, mi smo na kraju ipak pobjednici i danas je u pobjedničkom tonu, naša je pobjeda bila dvostruka – oružjem za slobodu i na sudu u Haagu gdje smo dokazali da smo mi bili u pravu i da su nas krivo optužili, kazao je Markač.

Podsjetio je da specijalna policija imala posebnu zadaću – spustili su se nadljudskim naporima s Velebita, ali taj naboj im je, kaže, dao posebnu snagu.

Naglasio je da ćemo bolji uvid oko svega što se događalo oko Oluje imati kad se otvore naši arhivi vezano uz to razdoblje, a još kad se otvore srpski arhivi možda ćemo malo drukčije govoriti o svemu.

A može li se dogoditi da Srbija i Hrvatska jednom zajedno u Kninu komemoriraju žrtve, pitanje je na koje je Markač odgovorio kazavši da to neće biti moguće u neko skorije vrijeme, a ne znamo što će nam povijest donijeti.

Mi kao Hrvati moramo opisati našu povijest koja nam je međunarodna zajednica potvrdila da bude na ponos svakog građanina Hrvatske i osigurati okruženje u Hrvatskoj gdje će dijete s ponosom reći – moj tata je bio hrvatski branitelj, poručio je Markač.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.