"Očekujem da ćemo razgovarati sa sindikatom, tu sam 24 sata"

Vijesti 06. kol 201807:47 > 09:22
N1

Predsjednik Uprave Croatia Airlinesa (CA) Jasmin Bajić bio je gost Novog dana. Glavna tema - najavljeni sastanak u CA-u.

Iz Hrvatskog sindikata prometnih pilota (HSPP) i Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) najavili su da piloti, stjuardese i aviomehaničari u srijedu 8. kolovoza kreću u štrajk jer nisu ispunjeni njihovi zahtjevi niti je potpisan kolektivni ugovor nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Uprava Croatia Airlinesa je, pak, reagirajući na najavu štrajka, čije je trajanje predviđeno do ispunjenja traženih zahtjeva, u priopćenju upozorila da će gubici za kompaniju po svakom danu štrajka iznositi do 800.000 eura te da kompanija nema financijske mogućnosti izdvojiti gotovo 53 milijuna kuna dodatno godišnje koliko iznose sindikalni zahtjevi.

Hoće li biti razgovora sa sindikatom ili štrajka, jeste li u kontaktu s njima?

Očekujem da će biti razgovora jer razgovor nema alternativu, u kontaktu smo i očekujem da će doći do razgovora.

Kada – je li to danas?

Danas, sutram tijekom noći, ja sam na raspolaganju 24 sata. Na prvom mjestu su nam putnici jer svi mi smo sve stekli zahvaljujući putnicima i njima moramo biti odgovorni. Nadam se da će prevladati razum i da neće doći do štrajka. A ako bude, pripremamo se za uvođenje krizne situacije u CA i trudit ćemo se da sve naše putnike prevezemo do odredišta.

Možete li ispuniti zahtjeve sindikata?

Zahtjevi su takvi da čak i oni razumiju da su neostvarivi. A i riječ je o plaćama za samo dio ljudi, oni ne okupljaju sve radnike u CA, samo dio pilota, stjuardesa i mehaničara, ostali radnici nisu obuhvaćeni tim zahtjevima. Stoga je bitno da se svi urazumimo i da vidimo gdje su naše mogućnosti.

Što nudite?

Bitno je naglasiti da se od 31. siječnja 2016. iako je tada istekao dosljedno cijelo vrijeme primjenjuje isti kolektivni ugovor – povećanja svakih šest mjeseci kabinskom osolblju, sve moguće. Ima puno ograničenja u pogledu vremena i sve se to primijenjuje cijelo vrijeme što je prešutno prihvatila i ORCA, nisu tražili da se prekine primjena kolektivnog ugovora, a kad stupe u štrajk nećemo ga više moći primjenjivati.

Objavili ste plaće nedavno, jeste li ih time željeli prokazati?

Ne, u interesu javnosti sam htio reći da imaju iznadprosječne plaće u RH i volio bih da imaju veće plaće, ali do njih možemo samo boljim rezultatima, a mi smo daleko ispod produktivnosti aviokompanija u svijetu i Europi.

U turizmu se događa bum, zašto CA to ne prati?

Trebamo dodatne zrakoplove, obnovu flote, za to je potrebna dokapitalizacija, problemi su financijske prirode i to je prepoznala i Vlada. Moramo za novi investicijski ciklus naći dodatna financijska sredstva da bi zadržali i povećali svoj udio na tržištu, no moramo imati na umu i da je velika razlika između zime i ljeta. CA je od početka podkapitalizirana i to je nešto što vučemo cijelo vrijeme. Kad se dogodila liberalizacija zračnog prometa, u Hrvatskoj se o tome nije mislilo kao što su velike kompanije bile dokapitalizirane od strane svojih država, napravili su okvir u kojem je lakše upravljati procesima.

Imate li mandat potpisati kolektivni ugovor?

Da, a sve vrijeme poštujemo kolektivni ugovor koji je istekao.

Jeste li u kontaktu s resornim ministrom Olegom Butkovićem?

Stalno sam u kontaktu sa svima.

Što će značiti za same putnike štrajk – koliko je letova predviđeno i koliko će ih biti otkazano?

Sve ćemo znati tijekom današnjega dana i sutra tijekom podneva, formirali smo krizni stožer i u punoj smo funkciji 24 sata.

Koliko letova će biti otkazano?

Zasad još nije nijedan otkazan.

Koliko letova ima?

Stotinjak.

Koliko bi bilo otkazano?

Prije svega 30-ak posto se po arbitražnom sporazumu mora obaviti, tražimo i dodatne zrakoplove od partnera i drugih kompanija.

Znači – 70 posto letova bi moglo biti otkazano?

Kad ne bismo ništa napravili, bilo bi 30 / 70, ali pokušat ćemo napraviti sve najbolje za naše putnike.

Da li da putnici uopće putuju karte?

Već ovo nam je nanijelo štetu, na bookinzima smo već osjetili negativne efekte, kako da nam putnici vjeruju ako se stalno nešto ovakvo događa. Nadam se da ćemo se dogovoriti jer nem aelternative razgovor – i ako bi počeo štrajk opet moram sjesti i razgovarati i bolje je da izbjegnemo taj velik gubitak, da probamo naći načina da izađemo iz ove situacije bez velikih gubitaka. 

Pogledajte cijeli razgovor s predsjednikom Uprave Croatia Airlinesa (CA) Jasminom Bajićem

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.