'Legalizacija je zločin koji se dogodio u prostoru'

Vijesti 09. kol 201809:03 > 09:04
N1

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga gostovao je u Novom danu.

Rovinj je u sezoni pun turista, pronašla sam podatak da se broj stanovnika u sezoni ponekad poveća i za više od 260 posto…

Ove godine smo u Rovinju već ostvarili 2,5 milijuna noćenja smo što je 8 posto više nego lani. Odavno smo već uspješno turističko mjesto i u vrijeme bivše države smo već bili u tim nekim postocima. Mi smo izračunali da možemo primiti između 35 i 40 tisuća gostiju uz naše stanovnike i infrastruktra je prilagođena tim potrebama.

No, negdje to povećanje broja turista mora stati. Jeste li već sada ispunili sve kapacitete, s obzirom da iz godine u godinu raste broj apartmana koji se nude turistima?

Unatrag nekoliko godina imamo problem sa stalnim rastom apartmana. Taj porast u većini ne prati kvalitativni iskorak koji bi željeli imati u Rovinju. Radije bi da se tih 2,5 milijuna noćenja strateški rasporedi kroz cijelu godinu jer želimo raditi na kvaliteti, a ne na kvantiteti. Veliki broj gostiju u srpnju i kolovozu radi pritisak na kvalitetu i teško je to kontrolirati. Legalizacija je zločin koji se dogodio u prostoru i ona ugrožava Rovinj u njegovoj održivosti. Nikada gora situacija nije bila sa izgradnjom i nelegalnim iznajmljivanjem nego je ove godine i to ugrožava i kvalitetan iskorak Rovinja i ugrožava budućnost održivog turizma. U legalizaciji leži najveći problem, a sada se već govori o drugom, pa bi mogao doći i treći val legalizacija. Kao da ništa nismo naučili od Španjolske i Italije koji su proveli betonizaciju.

Koje je rješenje za taj problem?

Nedavno smo sa saborskim zastupnicima amandmanom tražili izmjene zakona o prostornom uređenju i inspekcije u smislu da se komunalnim redarima daju ovlasti da se na poljoprivrednim zemljištima naplaćuju vrlo visoke kazne koje su već ugrađene u zakonu, a spremni smo sav taj prihod od kazni prepustiti državni. Smatram da bi barem 60-70 posto bespravnih graditelja na taj način obeshrabrili u njihovoj namjeri.

Radi li inspekcija dobro?

Kao i u lokalnoij upravi tako i u državnoj upravi imamo problem s kadrom koji nije kvalitetno raspoređen kako bi se pokrili svi poslovi. Veliki je problem što jedan sanitarni inspektor pokriva Rovinj, Pulu i dio ostalog prostora.

Kako riješiti problem gužve u gradu u špici sezone?

Jedina drugoročna strategija za napredak Rovinja je rad na posezoni i predsezoni. Radimo na nekoliko projekata koji bi nam produžili sezonu i samo ona može rasplinuti tu gužvu koja nam se događa.

Što vam je trenutačno najveći problem?

Promet i prometne gužve. Veliki je broj kampera i kampista koji dolaze s vozilima, ali radimo na alternativnim načinima prijevoza, uglavnom taksijima jer smo premali grad za javni prijevoz. Nadam se da će pozitivna konkurencija polučiti i veće korištenje alternativnih prijevoza, a radit ćemo i nove biciklističke staze.

Postoje pojedinačni slučajevi koji šalju ružnu sliku Hrvatske u svijet. Nedavno je u Zadru privatni iznajmljivač odbio ugostiti gosta koji je preko stranice booking.com rezervirao smještaj zato što se radilo o homoseksualnom paru iz Brazila. Smatrate li da je izostala oštrija reakcija ministra turizma?

Možda je izostala oštrija kritika jer je to jedan pojedinačni eksces i slučaj. Pojedinačni i sporadični slučajevi ne bi trebali kvariti sliku hrvatskog turizma. Kada bi se to češće događalo ona bi trebalo reagirati. Mi smo otvoreni grad za sve vrste i ljubavi i ponašanja i vjera i vjeroispovjesti i ako se želimo baviti turizmom, ne možemo se baviti tuđim uvjerenjima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.