"Ured za droge treba ojačati, a ne ugasiti ga"

Vijesti 09. kol 201811:49 > 12:07
N1

Vlada je nedavno najavilo kako će ugasiti 54 ureda i agencija. Na popisu se našao i Ured za droge. Gošća N1 studija uživo bila je bivša ministrica socijalne politike Bernardica Juretić.

Vodili ste taj ured, treba li ga ukidati?

“Apsolutno se ne bi smio ukidati, ja ga smatram užasno bitnim. Naime, u Hrvatskoj ima registriranih sedam tisuća i nešto ovisnika o teškim drogama, najčešće je to heroin, imamo i nešto ovisnika o drugim tvarima. Ja bih rekla da sliku teških droga imamo pod kontrolom upravo zahvaljujući organiziranom sustavu. Hrvatska čak ima jedan od boljih sustava u Europi.”

Koliko ljudi radi trenutno u Uredu i kakva je njegova struktura?

“Mislim da trenutno radi 12, 13 osoba. Po sadašnjoj definiciji on je stručno administrativno tijelo Vlade. Ja sam još 2005. tražila da Ured dobije veće ovlasti jer smatram da Ured kao samo administrativno tijelo nije dovoljan jer takav može biti dio bilo kojeg Ministarstva. Smatram da bi trebalo sve ovisnosti objediniti na jednom mjestu. Alkohol nemamo na jednom mjestu, kocku nemamo, nemamo nove droge… Prevencija svih oblika bi trebala biti na jednom mjestu i to na neovisnom mjestu.

Reforma državne uprave je definitivno potrebna i nijedna Vlada nije ju dovoljno provela. Osobno smatram da se to neće učiniti dok ne dođe Vlada  koja će biti spremna izgubiti sljedeće izbore, ali biti spremna napraviti drastične rezove, a ne samo kozmetičke promjene. Racionalizirati državnu upravu treba, ali je potrebno postaviti prioritete. Politika mora shvatiti da treba slušati struku. Politika treba biti u službi struke, a ne obratno.”

Neka druga tijela nisu na popisu da ih se propita i eventualno ukine?

“Kolega je objavio da je u zgradi Zagrepčanke dan prostor agenciji koja se bavi istraživanjem groblja iz Drugog svjetskog rata. Ima raznih agencija.

Jane želim raditi reformu državne uprave, ali kao netko tko jako dobro poznaje problem ovisnosti ne mogu ni slušati ni gledati da se jedno takvo tijelo gasi. Radi se o mladima, a mi smo na vrhu Europe po kokainu, mladima koji konzumiraju alkohol… Idemo u svemu prema vrhu, a ukidamo tijelo koje bismo trebali ojačati.”

Ukidanjem Ureda njegova bi nadležnost prešla u Ministarstvo zdravstva?

“Da, a vidimo kakve probleme zdravstvo ima. Na kraju Ured za droge je i nastao iz Ministarstva zdravstva jer se vidjelo da to nije dobro.”

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.