Uprava CA-a zadovoljna: 'Pregovori, pregovori, pregovori!'

Vijesti 09. kol 201812:49 > 12:50
N1

Županijski sud u Zagrebu odlučio je u četvrtak da je štrajk u Croatia Airlinesu (CA), a koji je najavio sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) zahtijevajući otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru - nezakonit!

‘Vjerujem da je ova odluka veliko veselje i za sve naše putnike koji znaju da sada mogu dovršiti svoje ljetovanje, ali i za domaće zračne luka’, kazala je nakon objave takve odluke Branka Sremac iz Croatia Airlinesa.

‘Poruka Croatia Airlinesa je, kao što je i presudom na kraju svima poručeno, pregovori, pregovori, pregovri…’, dodala je.

Mi smo socijalno osjetljivi, imamo tradiciju kolektivnog pregovaranja, tu smo i moramo razgovarati. Nismo kompanija koja može samo tako podizati plaće, mi ne zarađujemo dovoljno, kazala je Sremac i pozvala sindikaliste da rade svoj posao i da dođu na pregovore.

‘Pregovori su trajali od prošlog proljeća, najprije se čekalo formiranje ovog sindikata (ORCA). Pregovori su kasnili, počeli su kad je kolektivni ugovor već istekao, a Croatia Airlines ga i danas poštuje. Okviri nisu zadovoljavali, raskorak je ogroman i oni su tada zaključili da pregovarati s poslodavcem više ne treba. Ne mislim da je rješenje u štrajkanjima. Prva sam rekla i da ne mislim da je sudsko rješenje epilog. Svoje odnose moramo urediti, tu mora biti kompromisa i popuštanja i s jedne i s druge strane.”, kazala je.

Hoće li ova presuda olakšati ili otežati razgovore?

“Ja se nadam da će olakšati. Nadam se da će svi vidjeti da izlaz nije u štrajku. Naprosto, cijela javnost je čula zahtjeve naših radnika, nema ništa novo što bi se u tom štrajku reklo… Dogovori i ugovori se mogu postići jedino pregovorimo”, kaže predstaavnica Uprave CA-a.

Podsjetimo, Županijski sud u Zagrebu u četvrtak je donio konačnu odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik – sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA)  nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora.

Sud je prihvatio tužbeni zahtjev uprave CA i utvrdio da je nezakonit štrajk koji je za 8. kolovoza najavio sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) zahtijevajući otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru.