Sindikat CA-a žalit će se Vrhovnom sudu: "Razočarani smo"

Vijesti 09. kol 201812:54 > 13:07
N1

Nakon što je Županijski sud u Zagrebu odlučio u četvrtak da je štrajk u Croatia Airlinesu nezakonit sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) najavio je žalbu Vrhovnom sudu.

“Nismo zadovoljni odlukom, žalit ćemo se na odluku Vrhovnom sudu i nadamo se da će on donijeti drugačiju odluku. Razočarani smo načinom na koji način je ova odluka donesena, rečeno je da mi nismo pregovarali u dobroj mjeri. Ne znam kako je to moguće, po kojim je parametrima to odlučeno. Samo na račun naše dobre vjere i nade smo taj štrajk toliko dugo odgođali”, kazao je predsjednik ORCA-e Antonio Čorak.

ORCA sada ima osam dana da uloži žalbu, a Vrhovni sud zatim u roku od pet dana mora donijeti odluku.

Iz Uprave Croatia Airlinesa tvrde da je sindikatu ponuđen novi kolektivni ugovor, no da je on odbijen.

“Uprava je nama ponudila ugovor s kojim mi naravno nismo bili zadovoljni. To nikako nije znak da je to loša vjera. Mi smo imali svoj prijedlog kolektivnog ugovora”, rekao je Čorak.

U tvrtki kažu da su zahtjevi sindikata, za koje treba 50-ak milijuna kuna, jednsotavno neostvarivi.

“Prvo, ta njihova cifra je prenapuhana. Smatramo da ako oni ne mogu osigurati da sredstva da promijene način poslovanja ili daju nekom drugom da upravlja firmom”, rekao je Čorak.

Na pitanje hoće li odmah nastaviti s pregovorima kazao je da će prvo iskoristiti svoje zakonsko pravo pa tek onda vidjeti dalje.

Je li osjetio pritisak politike, ministra Olega Butkovića?

“Ne bih želio prejudicirati, definitivno je da je odluka o prijevremenom štrajku došla na račun pisma koji je resorni ministar poslao Upravi”, rekao je Čorak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.