Odbijen prijedlog zakona jer je napisan u ženskom rodu

Vijesti 09. kol 201813:33 > 13:40
N1

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak pripremila je nacrt novog Zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu koristeći se presedanom. Pisan je u ženskom rodu.

Dakle, prvi u Hrvatskoj u kojem imenice nisu u muškom rodu. Umjesto učitelji, nastavnici, nakladnici, ravnatelji, predlagatelj, ministar, u zakonu su – učiteljice, nastavnice, nakladnice, ravnateljice, predlagateljica, ministrica, piše Jutarnji list.

Tako ispisani nacrt zakona ministarstvo je proslijedilo na mišljenje tijelima državne uprave, u očekivanju da će se u neuobičajenoj jezičnoj verziji uskoro naći na javnoj raspravi. Uz, naravno, napomenu da zakon vrijedi za oba spola. No, ženski rod u zakonu nije prošao.

Za početak, zašto u ženskome rodu, a onda i zašto to ne može tako?

Prije svega – objašnjava Blaženka Divjak – zakon u ženskom rodu kako bi se osvijestilo da se može i drukčije. To drukčije, međutim, nije prošlo zbog suprotnog mišljenja koje je dobila od Ministarstva uprave. Svjesna je bila, kaže Divjak, da se na početku svakoga zakona napiše napomena da su imenice u muškom rodu, a da se podjednako odnose i na muški i na ženski rod. No, obrnula je praksu i pita se – zašto ne?

“U obrazovanju većinom rade žene pa zašto to ne staviti u prvi plan i govoriti nastavnice, učiteljice, onda i predlagateljice, nakladnice, ravnateljice, ministrica i tako dalje? Ovo bi mogao biti još jedan korak u smjeru razbijanja stereotipa, kojih je još jako puno u našem društvu. Nažalost, za sada još treba uvjeriti državnu upravu da su ovakvi presedani mogući i poželjni” kaže Divjak.

Zašto ministričina ideja nije moguća ni poželjna, objasnili su u Ministarstvu uprave Lovre Kuščevića.

U dopisu koji su uzvratili ministrici navode da se u prijedlogu zakona javlja rodni izričaj pojedinih pojmova, a pri izradi zakonskih tekstova potrebno je, kažu, voditi računa i o odredbama drugih važećih zakona.

“Primjerice, člankom 39., stavkom 1. Zakona o sustavu državne uprave propisano je da ministarstvom upravlja i njegovim radom rukovodi ministar, dok je člankom 4., stavkom 2. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano da su neposredni nositelji odgojno-obrazovne djelatnosti učitelji, nastavnici, stručni suradnici, ravnatelji te ostali radnici”, stoji u obrazloženju Ministarstva uprave, u kojemu smatraju da je i u budućem Zakonu o udžbenicima potrebno koristiti uobičajenu zakonsku terminologiju.

HDZ-ova Sanja Putica kao lingvistkinja, ne vidi razloga da zakoni u pisanju ne izjednačavaju ženski i muški rod, SDP-ovoj Romani Jerković čin je simbolički važan i dobar, HNS-ova Marija Puh oduševljena je, a Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) misli da ministrica Divjak ovime radi štetu i zapravo vrijeđa žene.

Mišljenje pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić nismo uspjeli dobiti jer je, poručila je, na godišnjem izvan Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.