'Seksizam ne stanuje samo u HDZ-u, nego u cijeloj politici'

Vijesti 10. kol 201810:50 > 11:14
N1

U Studiju N1 gostovala je bivša ministrica zaštite okoliša i stručnjakinja za odnose s javnošću Mirela Holy.

Holy je komentirala odbijanje zakona ministrice Blaženke Divjak jer je pisan u ženskom rodu. Rekla je da se njoj ista stvar dogodila za vrijeme Milanovićeve vlade dok je ministar uprave bio Arsen Bauk

Kaže da je u prvom pokušaju imala oba roda, ali da je stigla odbijenica od ministarstva uz obrazloženje da je ‘zakon nezgrapan’. Nakon toga napisan je prijedlog u ženskom rodu, ali je opet stigla odbijenica.

“U Hrvatskoj ipak spolovi nisu jednakopravni, to se vidi kroz jezik”, kaže Holy. Dodaje da to nije ljetna tema kiselih krastavaca, te da treba vidjeti zašto brojne žene koriste svoje titule u muškom rodu. 

Bauk se sprdao

“Seksizam ne stanuje samo u HDZ-u, prisutan je u ukupnom društvu i politici. Moj je dojam da muškarci nisu svjesni na koji način se perpetuira nejednakost u društvu. Kada im pokušate to pokazati na temelju ovakvog slučaja, to doživljavaju kao nešto bizarno, smiješno, nakaradno i sprdaju se s tim. Ministar Bauk se sprdao”, kaže Holy.

Podsjeća da Zakon o ravnopravnosti spolova obvezuje da se u dokumentima koristi rodno osjetljiv jezik. Dodaje da nije od kolega doživjela razumijevanje, kaže da su je doživljavali kao tešku osobu. “Bilo mi je žao jer sam smatrala da kao progresivna Vlada moramo voditi računa i o tim stvarima”, otkriva bivša ministrica. 

Štrajk mora biti omogućen djelatnicima

Osvrnula se i na presudu u slučaju Croatia Airlinesa. “To je skandalozno, radna prava su nekakav temelj, ako se niste u stanju dogovoriti s vašim poslodavcem, ako poslodavac odbija pregovarati, ako ne postoji mogućnost da se tako nešto postigne, štrajk je opcija koja mora biti omogućena djelatnicima. Bez obzira što je riječ o škakljivom trenutku kao što je turistička sezona”, misli Holy. 

“Nama su svima puna usta turizma, koliko je turizam važan… Državi nije problem iskeširati novac za vojne avione, ali je problem naći rješenje za probleme nacionalnog avioprijevoznika”, poručuje.

Gudranske jame su velik problem

Komentirala je odnos prema sanaciji divljih odlagališta u Zagrebu. “Tu vam uvijek dolazi do loptanja između Zagreba i Ministarstva zaštite okoliša, zemljište je u vlasništvu grada i za njega je nadležna lokalna samouprava”. Na Savici i u Kozari boku je uzurpiran gradski prostor, onima koji su tamo ostavili građevinski otpad je to jeftinije nego voziti ga na Jakuševac, kaže Holy i podsjeća da je 2012. Bandić donio odluku da se građevinski otpad može besplatno odvoziti na Jakuševac. 

Otkriva da na zagrebačkoj Savici postoji još jedan veliki problem – Gudranske jame u koje su kemijska i naftna industrija godinama odlagale opasan otpad, a jezero se nalazi pored vodocrpilišnog područja. Taj problem do danas nije riješen, nas ne interesiraju takvi problemi i hoćemo li piti zdravu vodu, zaključuje. 

Dodaje i da je imala velikih problema kada je pokušavala urediti sustav Nacionalnih parkova jer lokalna samouprava smatra parkove svojim lenom iz kojih financira druge stvari, poput sportskih klubova. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.