''Presuda o štrajku u CA vezat će ruke sindikatima''

Vijesti 13. kol 201809:08 > 09:22
N1

U Novom danu novinarka Novog lista Gabrijela Galić osvrnula se na presudu u slučaju štrajka radnika i radnica Croatia Airlinesa, kao i o otkazivanju koncerta Bajage u Karlovcu.

Prošlog je tjedna na Županijskom sudu u Zagrebu presuđeno da je štrajk u Croatia Airlinesu nezakonit. Za sindikate je sporno obrazloženje kako nisu pristupili pregovorima s poslodavcem u dobroj vjeri što, prema njima, krši njihovo zakonsko pravo na sindikalno udruživanje.

Gabrijela Galić se slaže sa stavom sindikata: “Ovaj tjedan bi sindikati trebali predati žalbe višem sudu, što će se dalje zbivati bit će itekako oslikano onim što će sud odlučiti, s obzirom da je ovo prvi put da je ovakva formulacija štrajka spomenuta, koja će u budućnosti sindikatima vezati ruke. Prve reakcije drugih sindikata pokazuju da će stati uz radnike Croatia Airlinesa da bi se obrazloženje presude srušilo s obzirom da je pitanje hoće li sindikati moći raditi svoj posao u Hrvatskoj. Konstatacija da sindikati nisu pregovarali u dobroj vjeri je neobjašnjiva. Sindikatima se izbija iz ruku ono zadnje što imaju kada se ne mogu dogovoriti s poslodavcem, a to je štrajk. Ako poslodavac ne pregovara u dobroj vjeri, a vrlo često imamo upravo tu situaciju, onda sindikat nema druge nego da zaprijeti štrajkom i da pod prijetnjom štete koja će se napraviti, dovede poslodavca za stol. Ova presuda pokazuje da će sindikati morati raditi po principu uzmi ili ostavi, neće imati manevarskog prostora za pregovore jer će se bilo koji njihov potez promatrati kao da nije u dobroj vjeri. Sindikati će se svesti na to da dijele svinjske polovice, a to nije posao sindikata”, 

Komentirala je i na otkazivanje koncerta Momčila Bajagića Bajage u Karlovcu i to zbog navodnog neformalnog pritiska branitelja: “Imam osjećaj da zadnje dvije, tri godine, braniteljske udruge rade posao koje ne bi trebale raditi i petljaju se u pitanja koja uopće nisu u njihovoj domeni. Bajaga je zadnjih deset godina nebrojeno puta gostovao u Hrvatskoj. Nikakvog problema nije bilo, sad se od miša pravi slon, i to gdje god se okrenemo”, smatra Galić koja se osvrnula i na stanje u SDP-u:

“U toj se stranci ne zna tko pije, a tko plaća. SDP tone, najviše sam zbog sebe. Do kuda će to ići, još se ne zna. Sve izgleda kao da će se raspasti i nestati, što bi bilo jako loše, za demokraciju i socijaldemokraciju koje nemamo, djelomično zahvaljujući SDP-u. Ni baba vračara ne može reći što će se dogoditi s SDP-om. To što se događa nije dobro za stranku niti za političku scenu”

Komentirala je i pojačano medijsko prisustvo nekih političara poput Milana Bandića i Aleksandra Vučića u sezoni “kiselih krastavaca”.

“Mi zadnjih pet, šest godina nemamo sezonu kiselih krastavaca. Uvijek se nešto dogodi što se mjesec dana provlači kroz medije. Tu sezonu kiselih krastavaca se slabo koristi. Ne koriste je sindikati, nevladine udruge, političari. Nevladin sektor bi u ovom trenutku trebao izlaziti s temama koje inače ne bi dobile prostor. Oni koji to naprave, poput Bandića, koji je veliki marketinški stručnjak i udara po bogatima, zapravo sebi radi temelj za političke akcije”, zaključila je novinarka Novog lista. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.