Treba li nam ljetno računanje vremena?

Vijesti 14. kol 201807:22 > 07:26
Pixabay

Treba li nam ljetno računanje vremena - pitanje je koje je posljednjih godina sve aktualnije. Neke zemlje već su ga ukinule. O svemu se još nekoliko dana mogu izjasniti i građani Europske unije putem online upitnika Europske komisije. Pitanje je i za koje se računanje odlučiti.

Smeta li vam što dvaput godišnje morate pomicati sat? Ima li to smisla? Svoja razmišljanja možete podijeliti ispunjavajući upitnik Europske komisije.

Građani i na jugu i na sjeveru Lijepe Naše ukinuli bi, čini se, pomicanje kazaljki i živjeli u ljetnom vremenu.

Praksu pomicanja sata, uvedenu početkom prošlog stoljeća radi uštede energije, danas mnogi smatraju zastarjelom i ekonomski neopravdanom. A ističu i zdravstvene probleme zbog promjena dnevnog ritma.

I dok sve zemlje članice EU-a primjenjuju ljetno i zimsko računanje vremena, Rusija, Bjelorusija, Ukrajina i Turska su ga ukinule, a Island ga nikad nije ni primjenjivao.

Europski parlament u veljači je predložio EK ukidanje pomicanje sata pa je Komisija početkom srpnja pokrenula javno savjetovanje s građanama.

Komisija bi nakon toga trebala odlučiti hoće li poduzeti i konkretne korake, ali sigurno je da ćemo i ove jeseni kazaljke pomicati sat unatrag, javlja HRT.

Što vi mislite o pomicanju sata – možete se izjasniti preko online upitnika Europske komisije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.