Osječanima prijete kazne, javio se i gradonačelnik

Vijesti 14. kol 201808:03 > 08:11
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Osječki komunalni redari izazvali su negodovanje građana prijetnjom da će građanima koji ostavljaju zdjelice s vodom za pse i mačke na javnim površinama pisati kazne u iznosu od 500 kuna.

Slučaj je na Facebooku komentirao i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.

“Poštovani sugrađani, zbog određenih poteškoća s otvaranjem poveznice na kojoj se nalazi Priopćenje vezano uz ostavljanje hrane i vode na javnim površinama, tekst Vam prenosim u cijelosti:

Nakon što je u Glasu Slavonije objavljen tekst pod naslovom: „Zbog zdjelice vode za napuštene mačke dobila upozorenje komunalca“ te potom i mnogih upita i prigovora naših sugrađana, želja nam je dodatno pojasniti situaciju s ciljem razrješavanja nesporazuma.

Odlukom o komunalnom redu (Službeni glasnik Grada Osijeka br. 14A/10., 11/15., 2/16., 5/16., 2/18.) člankom 59. stavkom 1. točkom 9., između ostaloga, propisano je da na javnim površinama nije dozvoljeno ostavljanje posuda za hranu i hranjenje životinja.

Naime, cilj takve odredbe je sprječavanje stvaranja otpada na javnim površinama odnosno skupljanja glodavaca i insekata oko posuda, a što se, nažalost, često događa kada nepojedena hrana ostaje bez nadzora, odnosno ako se ne ukloni.

Naglašavamo kako NIJE zabranjeno ostavljanje posuda s vodom koje bi pri ovako visokim ljetnim temperaturama zraka pomogle životinjama niti je Odlukom o komunalnom redu propisano da isto nije dopušteno.

Također napominjemo kako do sada niti jedna fizička osoba nije kažnjena radi ostavljanja posude s vodom na javnoj površini. Eventualno usmeno upozorenje komunalnih redara odnosi se isključivo na osobe koje su zatečene u ostavljanju hrane na javnoj površini, uz uputu da hranu uklone kako bi se izbjeglo skupljanje glodavaca i insekata tijekom noći.

Grad Osijek prepoznat je kao Prijatelj životinja i svako djelovanje, kako većine građana tako i Gradske uprave, usmjereno je k usklađivanju zajedničke dobrobiti te podizanju kvalitete života kako za sve naše sugrađane tako i za životinje”, napisao je Vrkić na svom profilu na Facebooku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.