'Ako prepoznam da sam odgovoran, dat ću ostavku'

Vijesti 14. kol 201814:33 > 14:39
N1

O smrti mladića u Zaprešiću, danas je u Splitu izjavu dao i ministar zdravstva Milan Kujundžić. 'Inspekcija je na terenu, vidjet ćemo je li bilo propusta pa ćemo postupiti sukladno izvješću'

Ministar je na početku razgovora s novinarima izrazio sućut i žaljenje zbog ovog slučaja.

Inspekcija je na terenu, brojni segmenti sustava funkcioniraju dobro, vidjet ćemo da li je bilo slabosti pa ćemo kad budu gotova izvješća postupiti sukladno tome.

Treba li nešto mijenjati?

Slijedeći korak je da će hitne službe županijske ili gradske biti u istim zgradama. 2016. smo popravili sustav u zagrebačkoj županiji kad smo ubacili novih 15 timova, ali na osnovu ovog slučaja, morat ćemo još ulagati.

Tko je odgovoran?

Ja izražavam sućut i žaljenje, a odgovornost, teško je reći što je bilo

Koliko košta jedan tim hitne pomoći?

Tim čini liječnik, mdicinska sestra i vozač, manji je problem cijena, veći je što nemamo liječnika. Raspisali smo natječaj za šezdeset specijalizacija za hitnu medicinu, ali nije se javio dovoljan broj kandidata. To je jedan od problema.

Tko je kriv što nema liječnika?

Takvi su trendovi u svijetu da ljudi idu sve manje studirati, a problem koji imaju druge zemlje u tranziciji je što nam bogate zemlje kradu liječnike

Hoćete li dati ostavku?

Ako igdje prepoznam da sam odgovoran, dati ću ostavku, u uvom trenutku ne prepoznajem.

Loptica se prebacuje s jedne strane na drugu?

Ja ne diskutiram nikada na razini dnevne politike i prebacivanja loptica. Odgovornost je svih nas u državi. Svi Hrvati su odgovorni za zdravstveni sustav i ja držim da ga svi trebamo popravljati i čuvati.

Gdje je logika da hitna pomoć iz Jastrebarskog ide u Zaprešić koji je 40 kilometara udaljen?

Hitna funkcionira na principu da onaj tko je slobodan dolazi. Nije udaljenost 40 kilometara, nego 29, ali to je manje bitno. Ulijeću timovi koji su najbliži slobodni. Jučer je ulijetao prvi slobodni tim i stizao drugi. U Zaprešiću je tim koji je trebao reagirati reanimirao mladu djevojku.

Popravljamo u sustavu zdravstvenome gfje god možemo i što možemo. I ovdje vidimo problem i popravljat ćemo broj timova.

Svi izdvajamo za zdravstvo, ovdje nije bilo tima s liječnikom?

Za pet minuta je stigla pomoć, ali na žalost se dogodilo to što se dogodilo. Tim 2 je bio za pet minuta, a Tim 1 je bio za 15 minuta

Obitelji su najavile tužbe?

Ne mogu komentirati, prvenstveno bol i očaj zbog gubitka djeteta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.