Nije dobro mijenjati sustav tek kad se dogodi tragedija

Vijesti 18. kol 201810:29 > 10:47
N1

Liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki Rukavina u Novom danu je komentirala stanje u zdravstvenom sustavu.

Podsjetimo liječnici obiteljske medicine poslali su priopćenje u kojem su upozorili na velike probleme u sustavu. 

“Nije dobro da se sustav ide mijenjati tek kad se dogodi tragična situacija”, kaže Potočki Rukavina i ističe da njena udruga KOHOM već deset godina upozorava na velike probleme u sustavu. Dodaje da s obiteljskim liječnicima sustav počinje i završava te da oni imaju odličan uvid u to što treba popraviti. 

“Nas se zaista ne sluša, treba slušati struku, ne samo nas u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, da bi sustav funkcionirao svi trebamo funkcionirati po protokolima… Ako ijedan segment zakaže, tu nastaju problemi. Ako su liječnici na terenu onemogućeni da rade svoj posao jer trideset posto vremena rade administrativne poslove, ako je najveća zamjerka da se ne javljamo na telefone, onda nešto zaista nešto nije u redu”, kaže liječnica koja dodaje da nakon sto kontakata dnevno popušta koncentracija i događaju se opasne stvari. Upozorava da se ambulante popunjavaju mladim neiskusnim liječnicima koji nisu prošli adekvatnu edukaciju za rad. 

“Sigurna sam da su medicinski djelatnici u hitnoj pomoći apsolutno educirani, organizacija se mora napraviti i ne košta to puno novca. Tim 2 ima svoje ograničene kompetencije, nemaju ampularij u automobilu jer zakon to ne dopušta. Zašto ovo što je dobro i tu edukaciju ne iskoristimo”, rekla je Potočki Rukavina te apelira na izmjenu zakonodavstva. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.