"Duševni bolesnici nisu ništa drugačiji od ostalih"

Vijesti 20. kol 201809:30 > 09:48
N1

Gost Novog dana bio je Ravnatelj psihijatrijske bolnice Vrapče Vlado Jukić.

U požaru u Psihijatrijskoj bolnici Lopača u Rijeci poginula je jedna osoba, a više ih je ozlijeđeni. Pacijenti su prebačeni u druge bolnice. Mogu li bolesnici koji imaju psihijatrijske dijagnoze biti smješteni i u drugim odjelima bolnica?

“Dapače, duševni bolesnici nisu ništa drugačiji nego svi drugi bolesnici, ili članovi ovog društva. Ukoliko ima tjelesne poteškoće, mjesto mu je na takvom odjelu. To mora biti tako. Ja sam pred 20 godina u bolnici Vrapče zatvorio odjel za somatske bolesnike jer su tamo bili bolesnici koji su sasvim jednako mogli biti na bilo kojem somatskom odjelu bilo koje bolnice. Time idemo ka diskriminaciji duševnih bolesnika.”

Nakon tragične smrti mladića u Zaprešiću propituje se cijeli zdravstveni sustav. Psihijatrija često bude na rubu tog sustava.

“Apsolutno na rubu medicine, na rubu društva i to je nažalost do sada bila sudbina psihičkih bolesnika. Mislim da se u 10 godina u Hrvatskoj dosta promijenilo, u Vrapču je preko 80 posto kapaciteta potpuno preuoređeno, primjereno. Isto tako je s bolnicom Jankomirom, bolnica u Rabu je lijepo uređena… Jasno da i u tim bolnicama postoje niše koje su zapuštene, nedovoljno uređene. Nije to lako bilo zbrinuti. Kada netko blizak nekom moćniku završi na kirurškom odjelu učinit će sve da se to poboljša, napravi sve, a kada je netko njihov na psihijatrijski, ne samo da se neće boriti, nego htjeti sakriti. Nadam se da je to promijenjeno.”

Kakvo je stanje u psihijatrijskim bolnicama po pitanju sigurnosti?

“Onako kako je stanje sigurnosti u drugim ustanovama, sferama društvama. Mi u Vrapču imamo vrlo dobro vatrogasno društvo, najmanje jedanput godišnje imamo vježbe, evakuacije. Ipak, u Vrapču nas opominju za nekoliko situacija gdje moramo napraviti neke barijere za širenje požara, a mi nemamo novca u proračanu za to.”

Za tragediju u Lopači navodno je kriva cigareta.

“Pušenje je jedino dozvoljeno u psihijatrijskim bolnicama i bolesnicima. Puno naših bolesnika je ovisno o cigaretama i zbog problema koji bi tu nastupili ipak je ostavljena da mogućnost. U pravilu mi imamo takozvane pušionice na svim odjelima, slične onima na aerodromu.

Mogu li psihijatrijski bolesnici biti odgovorni kada se nešto takvo dogodi?

“Nema jedinstvenog odgovora, odgovoran ili neodgovaran. Oni su jednaki kao i svi drugi. U pojedinim slučajevima mogu biti neubrojivi za ono što čine, ali ta neubrojivost može biti posljedica samo određene psihopatolgije koja je determinirala njihovo ponašanje. A odgovornost u ovom drugom smislu, baciti opušak u koš za smeće je jednaka kao i onih drugih ljudi. “

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.