Vjenčaju se da bi imali manji porez u Njemačkoj

Vijesti 20. kol 201819:25 > 19:35
ilustaracija

Poput nekih prošlih vremena, kada je uz crkveno vjenčanje obvezno slijedilo i ono pred matičarom, prošlog su se subotnjeg popodneva u Maloj vijećnici Grada Đakova izmjenjivala vjenčanja jednog mladog para za drugim. Kao na pokretnoj traci, što bi se "tvorničkim" rječnikom reklo.

Naime, samo prošle subote, počevši od 18 sati, u Maloj su vijećnici održana čak četiri vjenčanja što neveliko Đakovo ne pamti već dugi niz godina, a riječ je o mladim parovima iz Đakova i Đakovštine koji su novi život i (bolji, bolje plaćeni) posao potražili u inozemstvu, najčešće u Njemačkoj i Irskoj, a u zavičaj su se vratili nakratko, samo da bi se vjenčali, a veliko svadbeno vjenčanje s crkvenim obredom tek naknadno slijedi, naravno, također kod kuće, ne u inozemstvu, piše Glas Slavonije.

Kako su pojasnili ti novopečeni bračni parovi, van, u Njemačkoj, život samca je poprilično skup, i to u smislu poreza i drugih davanja koje moraju dati državi. Upravo zato naši ljudi, mladi parovi, dolaze kući, u Hrvatsku, formalno se vjenčati i tako si manjim porezima i drugim smanjenjima financijski olakšati život tamo u inozemstvu. Dio tih mladih parova takvo vjenčanje obavi uoči odlaska u Njemačku.

“Odete li kao par, a da niste vjenčani, u Njemačku, idete u, kako oni kažu, “prvu grupu”, dakle prvu skupinu poreza, a to je porezna jedinica u kojoj vam jako puno skidaju s mjesečne plaće jer samci plaćaju najviši porez u Njemačkoj. Stoga su se moj sin i tada njegova djevojka, a sada naša mlada snaha u samo tjedan dana odlučili na odlazak u Njemačku, ali i na vjenčanje prije toga ovdje, u Đakovu, i to samo pred matičarom, toliko da zadovolje zakonsku formu i službeno budu vjenčani”, kaže jedna žena iz okolice Đakova čiji je sin prošle godine, kako ona kaže, imao upravo takvo, “brzinsko vjenčanje”.

Kako je prenjela, njen sin kaže da mu je time razlika na plaći zasigurno od 300 do 400 eura. Dodaje da je kojim slučajem kao samac, nevjenčan, ostao u prvoj skupini, plaća bi mu bila možda oko 1100 eura, a ovako je 1580 eura”, kaže njegova majka. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.