"Premijer se mora očitovati o objavljenom iskazu Dalić"

Vijesti 23. kol 201808:58 > 09:00
N1

Bivša premijerka Jadranka Kosor bila je gošća Novog dana. Komentirala je iskaz koji je Martina Dalić dala USKOK-u, a koji je objavila N1 televizija.

“Ima ovdje dosta novih detalja. Nisam se dubinski upoznala s tim, postavlja se puno pitanja i puno je razina. Jedna od njih je činjenica da iskazi i dalje cure iz Uskoka. To nema veze s vašom televizijom, ali to je jedna od dimenzija kojom će se insitutucije morati baviti. Druga je ono što Vlada mora raditi. Treba krenuti od kraja. Vjerojatno će predstavnici Vlade, a mora se očitovati i premijer, tvrditi da je bitno da su spašena radna mjesta. Sigurno će o ovome morati biti puno riječi. Priča o Agrkoru nije završena. Slijedi rasplet procesa pred sudom i ovi novi elementi će, ako ima tužbi, služiti kao dodatni argumenti. U političkom smislu ponovno se postavlja pitanje: Zašto je Dalić morala otići iz Vlade? Ako su sa svime bile upoznate sve odgovorne osobe, njene političke odgovornosti nije bilo, odnosno nije ona bila najodgovornija. Ona je i ispraćena iz Vlade uz brojne pohvale. Bit će tu i mnogo elemenata za Most. Ako uzememo u obzir događaje iz Pule, koji nisu nimalo bezazleni, mislim da će ova jesen biti vruća politička jesen. Bez obzira na slabašnu, gotovo nikakvu oporbu”, rekla je bivša premijerka na početku.  

Na pitanje je li transparentan način na koji ova Vlada radi, rekla je:

“Sve neprilike bile bi razriješene da je Vlada javno formirala, na sjednici Vlade, radnu skupinu. Vlada je tu mogla staviti koga je htjela. Drugo, da su u tu skupinu bili uključeni stručnjaci, Vlada bi velik dio političkog tereta skinula s leđa. Dugo nismo znali tko su članovi radne skupine. Samo donošenje Lex Agrokora izazvalo je brojne prijepore. Ustavni sud rekao je da je ustavan, a brojni stručnjaci nisu se složili. Na kraju je Dalić preuzela taj teret. To je otvorilo nove probleme oko onih koji su se materijalno okoristili. Ovo dodaje nove elemente. Trebalo je od početka na taj način komunicirati. Otvara se niz pitanja o neovisnosti institucija, o funkcioniranju HNB-a… Normalno je da u takvoj specijalnoj situaciji premijer bude o svemu informiran. Nevjerojatno mi je da bi premijer bio neinformiran o tome od početka.”

Govoreći o odnosu Martine Dalić prema FINA-i, SOA-i i medijima, Kosor je rekla:

“Kao zakleti legalist zaklela bih se da je taj iskaz dan u skladu sa zakonom i da je trebao biti zaštićen, te činjenice bi trebale biti predmet nekog novog istraživanja. U političkom smislu otvorit će se tema neovisnosti institucija. Kad se pokušava spasiti od velikog urušavanja jedan sustav, a urušavanje Agrokora imalo bi posljedice za gospodarstvo, onda se uključuju svi koji mogu ikako pomoći. Tako je onda trebalo od početka obavještavati.”

Na pitanje bi li ona, na mjestu Martine Dalić, izdala nalog direktoru FINA-e da joj dostavi poslovne podatke, Kosor je odgovorila:

“Ne bih jer nisam bila u toj poziciji. Lako je odavde sad komentirati. Treba uvijek preispitati jesu li koraci u dobroj namjeri i skladu sa zakonom. Mi imamo priču koja je završena. Dobili smo informacije o nečemu što je završeno, prijave su odbačene. Sve o čemu razgovaramo je politička dimenzija koja se može dodatno razbuktati ako se pokaže da slučaj Agrokor nije do kraja završen. Jer još predstoji rješavanje po tužbama na sudu.”

Što je s činjenicom da jedno stoji u iskazu Uskoku, a drugo u službenim izjavama pred saborskim odborom ili povjerenstvom za sprječavanje sukoba interesa?

To otvara vječno pitanje. Od političara se očekuje da uvijek govore punu i pravu istinu. U demokratskim društvima političari snose odgovornost i ako se otkrije da nisu govorili istinu. Ne da su počinili kazneno djelo, nego da nisu javnosti govorili istinu. Odnosni, da su javnost obmanjivali. Od Clintona u slučaju Lewinski do mnogih drugih. Javnost u RH je još potpuno imuna na pitanje istine, govorenja istine i transparentnosti. Mislim da ćemo dugo još čekati da se stvarno podnose politička odgovornost kad se otkrije da je neki političar obmanjivao javnost.

Radna grupa u Vladi oformljena je prije susreta s Todorićem.

Nisam to uhvatila, teško je pratiti kronologiju. Bojim se da će to i njemu biti dodatni argurment u pravnoj borbi protiv države. Premijer bi trebao na konferenciji reći sve što ima o ovome što se pojavilo u javnosti. Iz ove pozciije žao mi je Dalić, bila je dobra ministrica financija koja je podnijela najteži politički teret. Sigurno je bila primorana na ostavku da se spasi Vlada. Međutim, Vlada ima potporu i više od 76 potrebnih glasova. Ovi događaji u Uljaniku i 3. maju i moguća eskalacija prekrit će sve ovo o čemu sad govorimo. Tamo se događa tempirana bomba, Vlada nema manevarski prostor da učini bilo što što bi na dugo vrijeme riješilo probleme. Slažem se s predsjenicima sindikata koji su tražili da Vlada kaže što planira. Došao je trenutak da se zamislimo ima li to dugoročnu perspektivu. Pronalazak 50-ak milijuna za plaću otvara pitanje što je sa sljedećom. Tu se slažem s ministrom Marićem koji kaže da ništa nije vječno.

Podsjetimo, N1 televizija ekskluzivno je objavila sadržaje transkripata iskaza Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zorana Besaka danih USKOK-ovim istražiteljima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.