"Ako učenici zavole učiti, postigli smo cilj Škole za život"

Vijesti 25. kol 201810:48 > 10:57
N1

Ministrica Blaženka Divjak na Sljemenu s predstavnicima struke razgovara o predstojećoj školskoj godini i početku provedbe eksperimentalnog programa "Škola za život".

“Nastojimo iskoristii maksimalno vrijeme kako bi omogućili učiteljima da uđu sigurni u učionice i da vidimo ako se pojave problemi, da budemo spremni za 2019”, rekla je Divjak.

Najavila je i uvođenje obavezne informatike te novi kurikulum informatike za osnovnu i srednju školu.

Kaže da je uvođenje programa informatike naslonjeno na EU fondove, ali i da je  izdvojeno i 200 milijuna kuna iz proračuna.

Najvažniji za provođenje eksperimentalnog programa su učitelji, koji prvog dana škole u učionicu moraju ući spremni spremni, poručuje ministrica: “On mora biti autonoman i inovativan u tom razredu. Omogućiti učenicima da budu motivirani za učenje. Ako uspijemo da učenici zavole učiti i uče s veseljem, postigli smo cilj Škole za život, kojoj je cilj da budemo spremni za profesionalni i privatni život”.

Dodaje da će prvog dana škole mentori biti po eksperimentalnim školama i da će svaka škola imati svog mentora.

Divjak kaže da je nešto opreme već u školama, a da ostatak još mora doći, poput tableta.

“Cijeli proces pripreme eksperimentalnih materijala i udžbenika je takav da ide prema ciljevima koji su odmak od činjenica i naglasak na kritičnom mišljenju i rješavanju problema. Ti eksperimentalni materijali su recenzirani, učenici su ih izabrali i sada su kod nakladnika u tisku. Svi će biti spremni do početka školske godine”, kaže ministrica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.