Štromar: Brodogradnja mora opstati, dva su moguća rješenja

Vijesti 27. kol 201808:49 > 09:07
N1

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar komentirao je u Novom danu N1 televizije štrajk radnika Uljanika i 3. maja, kao i poreznu reformu i mogućnost prijevremenih izbora.

Je li pronađeno rješenje za isplatu plaća radnicima Uljanika i 3. maja?

Rješenje nije pronađeno, traži se.

Zašto je došlo do ove krize?

Brodogradilišta su bila restrukturirana, Uljanik nije, očito je sada na redu i mora se čim prije restrukturirati. Očekujem da će EK što prije usvojiti plan. Hrvatskoj trebaju brodogradilišta. Tu je puno zaposlenih, kooperanata, povezani su s fakultetima, sa znanošću… Brodogradilišta moraju opstati.

Što su alternative? 

Dva su moguća rješenja. Stečaj s preustrojem, u kojemu će se nastaviti proizvodnja i naći novi partneri i vlasnici. Drugi je restrukturiranje i mislim da će ovo drugo ipak biti rješenje.

Jesu li u EK svjesni koliko malo vremena je ostalo?

Komunikacija je intenzivna. Radi se na tome da se čim prije nađe rješenje. Svjesni su, a i radnici su svjesni. Velika je odgovornost uprave. Uprava mora biti kvalitetnija i uključiti se u rješavanje problema. Morat ćemo riješiti ovaj problem, ali ne jednom plaćom nego dugoročno.

Priprema se kredit jedne od komercijalnih banaka. Je li to jedino rješenje?

Ne mogu govoriti o tome, pričekajmo razgovor premijera i radnika i čut ćemo tijekom dana.

Je li vaše ministarstvo bilo uključeno u planove restrukturiranja? Postoje informacije da se priprema gradnja turističkih kapaciteta, čak i kazina na tom mjestu.

O tome odlučuju jedinice lokalne samouprave i donose prostorne planove. Oni odlučuju što će biti na kojem prostoru. 

Je li dobra odluka premijera da odgodi posjet Njemačkoj i razgovara s radnicima?

Sigurno da da. Premijer shvaća veličinu problema i želi čuti sve strane.

Koliko su koalicijski partneri bili upoznati s problemom?

Naš predsjednik stranke je već o tome govorio, on je komunicirao i predlagao rješenja i došli smo do ta dva potencijalna rješenja. Mi smo uključeni.

Koliko ova situacija može trajati?

Nema puno vremena, radi se o danima i tjednima, nikako mjesecima i godinama.

Koiko ste zadovoljni učinjenim? Što je sa subvencioniranim kreditima?

U prva tri mjeseca smo napravili najtečaj za subvencioniranje kredita za mlade i napravili smo to izuzetno uspješno. Svi koji su se javili su dobili subvenciju i očekujem da će tako biti i ove godine. Natječaj će biti otvoren barem tjedan dana.

Koji će biti uvjeti?

Najbitnije je da će ostati isti onaj uvjet koji govori da se subvencija produžava za dvije godine za svako novorođeno dijete. Subvencija će biti pet umjesto četiri godine.

Koliko ljudi očekujete da se javi?

Siguran sam da će biti velika zainteresiranost. Svi koji se jave prvi tjedan i budu imali potpunu dokumentaciju sigurno će dobiti subvenciju. Sredstva su osigurana za iduću godinu u proračunu. Nismo ograničeni sredstvima. Bitno je da građani to znaju i da imaju vremena predati zahtjev.

Koliko su ovi krediti utjecali na sektor građevine u RH?

Nešto je utjecalo, nije previše. Mislim da će u planiranju više značiti sada kad je u pitanju srednjoročna mjera.

Koliko je HNS uključen u poreznu reformu? 

Bili smo informirani o njoj, razgovarali smo i drago mi je da je prihvaćeno da se moraju rasteretiti plaće. Nismo se baš složili s prijedlogom oko plaća direktora. Najbitnije nam je da se rasterete plaće od poreza i doprinosa. U tom smjeru se ide, dobra je ideja i smanjenje PDV-a na meso, ribu i voće i povrće.

Što će HNS predložiti kao alternativno rjeenje za plaće direktora?

Ministar Marić ima podršku da problem koji je uvidio moramo riješiti. Radimo na tome da nađemo način kako da svi koji trebaju platiti porez i plate porez.

Kako vidite rezultate koji su do sada postignuti?

To je bila ozbiljna reforma, ali ima i drugih reformi o kojima se ne priča puno. Mislim da je najveća refoma dosad kurikularna reforma koja počinje sljedećeg tjenda. Puno smo više razgovrali o idelogijama nego o tehnologijama. Puno je onih koji ne žele reforme, ali to je neizbježno.

Gdje je najvše otpora?

Dosta je otpora u javnosti, oko reforme se sukobljavaju lijevi i desni. To je temelj za dnevnu politiku, za skupljanje bodova, a ne razmišlja se o građanima. Razmišlja se samo kako ideologijm podijeliti ljude.

Hoćemo li imati prijevremene izbore u Hrvatskoj?

Mi o tome nismo razgovarali. Fokusirani smo na rad u Vladi u naša dva resora, u obrazovanju i graditeljstvu. Radimo sve što je moguće.Trenutno nas izbori ne zanimaju.

The Economist je nedavno objavio da je Hrvatska najopterećenija zemlja EU po pitanju poreza. Što je s porezom na nekretnine? 

Smanjili smo porezno opterećenje prošlom reformom, a sada se radi na daljnjem rasterećenju. Vidi se da Vlada ide u tom smjeru. Što se tiče poreza na nekretnine, mi nismo spremni na porez na nekretnine. U ovom madnatu sigurno neće biti moguće uvesti porez na nekretnine.

Hoće li Vlada osjetiti posljedice iskaza Martine Dalić Uskoku

Nama, HNS-u, je bitno da se sačuvalo 50 tisuća radnih mjesta i da BDP raste. Da nismo sanirali Agorkor sigurno bi bilo puno teže. Martina Dalić je dala obol svemu tome, ali više nije u Vladi zbog nekih netransparentnosti. Upozoravali smo na to, tada nismo bili dio koalicije, bio je Most i njihovi predstavnici znaju što se događalo. Mislim da bi trebali završiti tu priču što prije i idemo se posvetiti drugim poslovima bitnim za naše građane.

Hoće li ministar Marić uskoro otići iz Vlade?

To je odluka premijera, mi se u to ne miješamo. Osobno mislim da Marić radi odličan posao s poreznoom reformom. Taj dio stvarno radi dobro.

Vlada je s puno žara rješavala problem Agorkora, a on izostaje kod Uljanika. Vidite li prostor za Lex škver?

Ja sam za svako pozitivno rješenje koje će osigurati kvalitetna radna mjesta. Mislim da brodogradnja mora biti u Hrvatskoj i bilo kojim načinom treba napraviti da opstane brodogradnja. Mi smo vezanih ruku, EK se bavi time. Brodogradnja je nešto drugo od Agrokora. Velike su razlike između Agrokora i Uljanika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.