"Već u travnju se znalo da nema novca, a sad se svi čude"

Vijesti 27. kol 201810:45 > 10:58
N1

SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin u N1 studiju uživo komentirao je situaciju u pulskom brodogradilištu Uljanik.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina bio je ranije danas na sastanku s ministrom gospodarstva nakon kojeg je rekao da je optimističan. izašao je omptimističan. No je li riješenje osigurati jednu, dvije plaće?

“Naravno da je to jedno rješenje koje je u ovom trenutku potrebno, pred nama je školska godina, ti radnici moraju kupiti djeci, udžbenike platiti vrtiće, kupiti kruh, mlijeko, moraju preživjeti. To nije dugoročno rješenje, ono je moguće jedino kroz suradnju brodogradilišta, Vlade i Europske komisije, a ono se zove Plan resturkturiranje”, rekao je Grbin.

A za Plan restrukturiranja čeka se “zeleno svjetlo” iz Bruxellesa. Možemo li biti sigurni da će ono doći?

“Ne možemo naravno, dok ne vidimo potvrdu Planu ne možemo. No ono u što možemo biti sigurni je da je kod izrade Plana bilo jako puno problema i da oni koji su sudjelovali nisu svoj posao napravili do kraja. Kad je dan rescue-aid u siječnju upravo mi iz istarskog SDP-a smo svaki dan ukazivali da je to samo pomoć na određeno vrijeme, s rokom trajanja do šest mjeseci. Pozivali smo Upravu i Vladu da svoj posao naprave što prije. Kao zastupnik sam cijeli šesti mjesec pozivao da nas se obvavijesti što se događa, saznali smo da se tek sredinom sedmog mjeseca Plan restrukturiranja poslao u Bruxelles. Čekalo se 5 do 12 i sada se čudimo što nije odobreno. A znali smo da rescue-aid traje šest mjeseci”, napominje Grbin.

Osvrnuo se i na prošlotjedni sastanak Uprave.

“Nakon sastanka je Uprav rekla da su već u travnju znali da imaju novca samo do kraja srpnja. Rečeno je da je ministrica Dalić davala direktne upute kako će se trošiti novac, Vlada je dirigirala kako će se trošiti rescue-aid i danas se svi prave grbavi. To je pitanje odgovornosti, o tome ćemo morati za nekoliko mjeseci, danas je na nama da se riješi akutni problem”, rekao je Grbin.

Podsjetimo, radnici Uljanika iz Pule, zbog neisplate plaće za srpanj, u šest sati jutros krenuli su put Zagreba, na prosvjed na Markovom trgu. U Rijeci su im se pridružili radnici brodogradilišta 3. maj. Predstavnike radnika primit će premijer Andrej Plenković.

Tijek događaja iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.