Sindikat CA zbog zabrane štrajka najavio ustavnu tužbu

Vijesti 28. kol 201814:00 > 14:01

Sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) najavio je podnošenje tužbe Ustavnom sudu zbog zabrane štrajka u nacionalnoj zrakoplovnoj kompaniji nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud potvrdio presudu zagrebačkog Županijskog suda o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA).

Osim nastavka pravne bitke, ORCA najavljuje i pokretanje novih pregovora s poslodavcem oko kolektivnog ugovora, uz strogo poštivanje zakonske procedure.

Ukoliko ponovno ne uspijemo postići dogovor s poslodavcem, najavit ćemo štrajk za neki drugi termin, kazao je Hini odvjetnik ORCA-e Albin Hotić.

Sindikat ORCA koji predstavlja tri sindikata: pilota, kabinskog osoblja i mehaničara, daljnje korake precizirat će na sastanku koji će se održati danas ili sutra i o tome izvijestiti javnost.

Vrhovni sud potvrdio je u ponedjeljak presudu zagrebačkog Županijskog suda koji je 9. kolovoza zabranio štrajk u Croatia Airlinesu (CA). No, za razliku od prvostupanjskog suda koji je presudio da sindikat nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora, Vrhovni sud je zaključio da nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za dopuštenost štrajka, jer prije najave tog štrajka nije bio proveden postupak mirenja.

ORCA je ranije odbacio obrazloženje Županijskog suda kako nije pregovarao u dobroj vjeri, ističući da su prošli sve zakonom utvrđene procedure i ispunili sve pretpostavke kako bi štrajk bio zakonit.

Sindikalci traže sklapanje novog kolektivnog ugovora prema kojem bi imali više slobodnih dana godišnjeg odmora i više odmora, osiguranje letačkih dozvola, veće naknade za bolovanje te se zaposlilo na neodređeno vrijeme kabinsko osoblje koje godinama radi sezonalno. Traže i povećanje plaća za pilote za koje je vrijednost boda zadnji put povećana 2000. godine.

Uprava Croatia Airlinesa uzvraća da bi ispunjavanje zahtjeva sindikata stajali 32 milijuna kuna, što je za kompaniju neprihvatljivo i neodrživo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.