Nudi 500 kn dnevno za branje mandarina, ali ima jedan uvjet

Vijesti 30. kol 201812:22 > 12:32
Pixabay (ilustracija)

Vlasnik jednog OPG-a u Opuzenu, u potrazi za radnom snagom spremnom za branje mandarina odlučio se za primamljiv oglas u kojem nudi čak 500 kuna dnevno za berbu mandarina.

“OPG traži djelatnike za berbu mandarina u Opuzenu. Berba traje dva mjeseca. Dnevnica je 500 kuna”, tekst je oglasa pročitan u etreu Radio Dalmacije.

Kad bi se isplaćivala obećana dnevnica te kada bi se bralo 60 dana, moglo bi se zaraditi nevjerojatnih 30 tisuća kuna. Bio bi to sezonski posao iz snova. Naravno, trebalo bi uložiti puno snage, a za to sigurno ne bi nedostajalo motivacije.

 Kako bi provjerili uvjete, Slobodna Dalmacija je nazvala poslodavaca i doznala da je zaboravio naglasiti da bi za obećanu dnevnicu trebalo ubrati nevjerojatnih 50 gajbi voćki. U svaku gajbu stane oko 20 kilograma mandarina, što bi ukupno iznosilo 1000 kilograma. Točnije, iznos dnevnice koju poslodavac nudi nije zajamčen ako se ne ostvari traženo.

“Možete vi i manje, pa ću vas platiti ovisno o tome koliko uberete – kaže mi taj poljoprivrednik koji je u potrazi za sezonskim radnicima”, pojasnio je vlasnik OPG-a.

U prijevodu: iznos dnevnice, kojom želi privući radnu snagu, nije zajamčen.

Drugi poljoprivrednik iz doline Neretve tvrdi, ono što mnogi znaju, tonu mandarina nitko ne može ubrati u jednom danu! Kaže da jedna osoba na dan može ubrati do 35 gajbi, odnosno do 700 kilograma.

“Dnevnica iznosi oko 200 kuna, no sad se priča da će se popeti na 250. Više ćemo znati kada počne berba. No, ne određuje se koliko osoba treba ubrati mandarina u jednom danu. Nitko nikoga ni na šta ne tjera, već ako imate 50 ljudi koji beru tri dana, vidite tko je najlošiji i drugi put ih ne angažirate”, pojasnio je poljoprivrednik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.