"Škola za život" pred vratima, kao i niz nedoumica i briga

Vijesti 31. kol 201817:57 > 18:28
Pixabay (ilustracija)

Uoči početka nove školske godine još su brojna pitanja i nedoumice, no resorna ministrica Blaženka Divjak odgovara - udžbenici će biti spremni do kraja sljedećeg tjedna, a novac za informatičku opremu je uplaćen.

Vrijeme curi, škole su u velikim pripremama, a kritičari tvrde – obvezna informatika za 5. i 6. razrede osnovnih škola veliki je fijasko.

“Pripremamo svu opremu, stavljamo softvere koji idu na njih, nadamo se da će sve biti spremno, ne očekujemo da će to biti odmah u ponedjeljak, kroz tjedan dana ćemo se valjda snaći i krenuti s tom novom erom”, kazala je profesorica informatke u Osnovnoj školi Milke Trnine Križ Ida Pijević.

Računalna oprema kasni zbog poništene javne nabave na koju je pristigla samo jedna ponuda i to po cijeni višoj za 54 posto cijene koju je predvidjelo Ministarstvo. Prioritetnih 218 škola koje nisu imale adekvatnu opremu riješeno je na vrijeme – tvrde iz Ministarstva.

Međutim, nije problem samo u informatičkoj opremi. Ministricu se proziva i zbog udžbenika koji kasne pa tako novinarka portala srednja.hr Dora Kršul upozorava: “Imate problem i sa prijenosnim računalima i sa udžbenicima, dakle nije sporno da udžbenici stignu,blabla, vjerujem da će se učitelji snaći, ali zapravo puno govori o tome, zapravo se pitam kako to da toliko toga ne valja nakon jedne cijele godine pripreme?”

“Ja se nadam da će sljedeći tjedan i ostatak udžbenika doći, meni to nije nešto neuobičajeno, da od prve dođu svi udžbenici, naročito kada se tiskaju novi, i uvijek se dogodi da tijekom rujna, prva dva tjedna, dođe ostatak”, kaže Ljiljana Rendulić Kolarić iz Osnovne škole Milke Trnine Križ. 

Uz sve reforme i ulaganja u opremu, učitelji smatraju – najveće promjene su one u pristupu učenja. Profesorica hrvatskog jezika Dalia Mirt kaže: “Učenici će sada morati više sami, morat će više istraživati, morat će otkrivati sami gradivo, a ne da im mi sami sve prezentiramo, i bojim se da će tu biti najviše poteškoća”. 

U ponedjeljak počinje škola, mnogi su skeptični, no ministrica Divjak kaže i kako je za Školu za život, program za 74 škole koje imaju eksperimentalni program pred uvođenje kurikularne reforme iduće školske godine, osigurano sve što je bilo potrebno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.