"Vlada mora reagirati, resor brodogradnje nije privatni"

Vijesti 04. ruj 201809:50 > 10:01
N1

Rajko Kutlača, povjerenik sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije pozvao je Vladu da pokaže djelima stoji li iza Uljanika i hrvatke brodogradnje.

Govoreći o ponovnoj blokadi računa Uljanika, Kutlača je rekao da je račun brodogradilišta mogao blokirati bilo tko kome je Uljanik d.d. dužan, ali da on ne zna tko je u pitanju. 

“Po tom računu se ne može ništa raditi. Vrijeme je faktor koji je najveći problem u Uljaniku”, kaže Kutlača. 

“Najveći problem je nedostatak povjerenja. Veliki problem je otkazivanje četiri broda, jedan od njih je u fazi da je već u moru. Ova uprava već neko vrijeme ima problem s tim i na to može utjecati isključivo Vlada koja mora reći stoji li iza brodogradnje i programa restrukturiranja. Ako stoji, neka to jasno pokaže na način da kaže što je s restrukturiranjem i tako da u NO postave ljude koji će to pratiti. Ako to neće, ja sumnjam u istinitost izjava da stoje iza toga”, rekao je. 

Na opasku našeg reportera Ranka Stojanca kako se sve češće čuju pitanja zašto novcem građana spašavati nešto što se ne da spasiti, Kutlača kaže: “Ne mislim da se ne može spasiti. Uljanik je privatna kompanija, ali resor brodogradnje nije privatni. Pogledajte što se događa s proračunom kad se brod preda. Brodogradnja vuče stotine poslovnih subjekata i zbog toga bi Vlada trebala reagirati. Ja bih volio da mi netko kaže koliko je novaca Vlada dosad izgubila zbog Uljanika. Jamstava koja nisu aktivirana nisu gubitak. Kako god se riješi problem Uljanika, Vlada i proračun će morati snositi neke troškove.”

Podsjetimo, poslovni račun Uljanika blokiran je u utorak ujutro. Pokazuju to podaci Financijske agencije (Fina). U ponedjeljak su raskinuti ugovori o izgradnji četiri broda u Uljanik grupi, a u tvrtku je po nalogu DORH-a ušla u izvide i policija. Već nekoliko dana blokiran je i račun 3. maja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.