Uspjeh Todorićeve obrane u Londonu, odgođeno ročište!

Vijesti 06. ruj 201806:48 > 12:12
Ilustracija

Visoki sud u Londonu u četvrtak je prihvatio zahtjev odvjetnika Ivice Todorića Jamesa Hinesa za odgodom. Iduće će se ročište održati 15. listopada.

Odluku suda koja mu svakako ide na ruku komentirao je Ivica Todorić:

‘Ja bih se zahvalio engleskom sudu na pravičnoj odluci. Dobili smo vremena za pripremu, da bismo došli do istine za koju se borimo. To je pobjeda i svih koji se bore protiv korupcije u Hrvatskoj’.

Više čitajte OVDJE.

 TIJEK DOGAĐAJA 

12:15 Uvjet koji je sudac dao obrani je da na tom ročištu predstavi skicu novih dokaza. Neće pristati da se žalbeni postupak pokrene samo na dokazima iz prvostupanjske presude, javlja naš reporter Domagoj Novokmet.

Todorićev odvjetnik Hines je općenito govorio o aferi Hotmail te kazao da vjeruje da će 15. listopada moći uvjeriti sud da su visokorangirani političari utjecali na istragu.

Osim Hinesa danas nije govorio nitko drugi. Predstavnica optužbe, odnosno hrvatske države, Clare Montgomery jučer je poslala pismo sudu u kojem navodi da se radi o manevru oporbe. Ona je smatrala da se odluka treba donijeti danas.

12:05 Todorićev tim dobio je dodatno vrijeme za pripremu za novo ročište na kojem obrana mora predstaviti skicu novih dokaza, javlja naš reporter Domagoj Novokmet. Iduće ročište bit će 15. listopada. 

Todorićev odvjetnik Hines traži da to tada bude saslušanje od 60 minuta.

11:57 “Hoće li biti novih dokaza”, pita sudac. “Tražimo 28 dana za pripremu novih materijala,” kaže Hines.

“U ovom trenutku nudite malo ili ništa”, kazao je sudac.

Hines opisuje aferu Hotmail.

11:55 “Temelj žalbe je da je ovo politički progon”, rekao je Hines te dodao: “Vjerujemo da visoko rangirani političari u Hrvatsku utječu na ovu istragu.”

11:52 Čedo Prodanović morao je nakratko napustiti sudnicu jer mu se na mobitelu upalio TV prijenos programa N1.

11:49 Kako javlja naš reporter u sudnici su i odvjetnici koji rade za fondove rizičnog kapitala, kažu da prate slučaj.

11:45 Todorićev odvjetnik Hines tvrdi da je hrvatski nalog izdan u okviru istrage i da ga se ne smije tretirati kao uvjet za suđenje.

11:40 Sudac odgovara da je Todorićev tim već mesecima u slučaju, i da su znali rokove. “Zašto je hrvatska zastupnica Montgomery o zahtjevu za odgodu obaviještena tek jučer?”

11:35 Todorićev odvjetnik Hines traži dodatno vrijeme jer je predmet preuzeo prije 48 sati.

11:27 Očekuje se početak ročišta na Visokom sudu u Londonu. Ročište će trajati samo 30 minuta, javlja naš reporter Domagoj Novokmet.

11:23Ivica Todorić u pratnji odvjetnica Cherie Blair i Jadranke Sloković stigao je na sud.

11:03 U zgradu suda ušao je odvjetnik James Hines, koji bi trebao govoriti u ime Ivice Todorića.

10:15Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ocijenio je da očekuje izručenje odbjeglog osnivača Agrokora Ivice Todorića

9:48 Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je u četvrtak prije sjednice Vlade kako bi jedino normalno bilo da Ivica Todorić budu izručen Hrvatskoj i brani se ovdje pred sudom. “Jedino normalno je da dođe ovdje u Hrvatsku, da bude izručen i da ako nije kriv da se brani pred sudom. To što je on tamo gdje je, dovoljno govori o onome što on osjeća prema svemu”, kazao je prilikom ulaska u Vladu.

9:40 Kako javlja naš reporter Domagoj Novokmet, danas su moguća tri scenarija. Najgori za Ivicu Todorića je odluka o izručenju Hrvatskoj. Druga opcija je, ako je mogu tražiti odvjetnici jer su novi u slučaju, odgađanje današnjeg ročišta. I treći, onaj scenarij koji priželjkuje Todorić, da mu sudac dozvoli da pokrene žalbeni postupak, a u tom slučaju riječ je o procesu koji može trajati mjesecima.

9:10 ‘Todorić je u paničnom strahu od zatvora i želi svim snagama izbjeći Remetinec. Navodno postoji mogućnost da izbjegne izručenje i temeljem zdravstvenih razloga’, rekao je Boris Rašeta, novinar 24 sata i Expressa u Novom danu.

Više čitajte OVDJE.

8:50 ‘Kako bi si osigurao pokretanje žalbenog postupka, Ivica Todorić angažirao je ovako jak odvjetnički tim. Očito je odlučio iskoristiti sva ‘oružja’ koja ima na raspolaganju kako bi što duže ostao u Velikoj Britaniji’, javlja naš reporter Domagoj Novokmet koji se nalazi u Londonu.

8:10 Još se uvijek ne zna hoće li se na ročištu pojaviti Ivica Todorić na ročištu. Čak i ako se pojavi, on danas na sudu ne može govoriti, javlja naš reporter Domagoj Novokmet koji se nalazi u Londonu. Ročište počinje oko 11:30 po hrvatskom vremenu.

N1 Hrvatska

7:18 N1 saznaje i da će odvjetnički tim Ivice Todorića predočiti nove dokaze i zatražiti da se oni posebno razmotre u procesu izručenja koji se vodi.

7:00 N1 doznaje da će Ivicu Todorića danas na sudu u Londonu zastupati Cherie Blair (profesionalno poznata i kao Cherie Booth), supruga bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira te jedna od najpoznatijih svjetskih odvjetnika za ljudska prava.

Rachel Murray / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Uz Cherie Blair, Todorića zastupa i poznati odvjetnik James Hines, stručnjak za obranu u slučajevima gospodarskih prijevara i izručenja. Posebno se specijalizirao i za trgovačko pravo te za međunarodne slučajeve.

Koga su sve dosad zastupali Blair i Hines čitajte NA OVOM LINKU.

Pobjegao je u London, protivio se izručenju – a sada Ivica Todorić već u nekoliko navrata nagovještava moguć dobrovoljni dolazak. No, ne objašnjava baš kako niti znači li to da će na očekivanom ročištu povući neki konkretan potez.

“Ja ću se vratiti, nastojat ću neku muziku organizirati kad dođem i ako ću moći da otpjevamo jednu pjesmu kumu Plenkoviću i njegovima. Mislim da će se brzo vidjeti kakav su tim napravili, da će se sve raščistiti i da se neće raditi pod pritiskom”, kaže Ivica Todorić.

Bošnjaković: U Hrvatskoj bi mogao biti vrlo brzo

Ne bude li nepredviđenih poteza, a mogući su i oni koji bi priču ubrzali, kao i oni kojima bi se eventualno pokušalo dobiti na vremenu, i London Todorića pošalje kući – u Hrvatskoj bi mogao biti vrlo brzo“, kaže ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

“Pa nekako u cijelom postupku sve što se događa u Londonu vodi prema tome da bi mogao biti izručen, i ja moram priznati da to očekujem, a ako dođe do toga, onda je to stvar tehnike kako to izrealizirati između našeg MUP-a i njihovog”, kaže ministar.

Na pitanje kad bi to moglo biti, odgovara: “Vrlo brzo, to je isto stvar tehnike, je li to 10 ili 20 dana nemojte me za riječ uzeti, Ministarstvo pravosuđa nije za to nadležno.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.