Markić: Pomoć udruzi s Bandićem dogovorena za 7,5 minuta

Vijesti 06. ruj 201815:44 > 15:47
Ilustracija

Čelnica udruge U ime obitelji Željka Markić posvjedočila je na suđenju zagrebačkom gadonačelniku Milanu Bandiću, optuženom da je toj udruzi pogodovao na štetu grada, kako je već na prvom sastanku koji je trajao tek "7,5 minuta" bilo jasno da će udruga dobiti materijalnu potporu, ali da nije dogovoreno kako će to biti realizirano.

“Tražili smo materijalnu potporu za izjašnjavanje građana o raspisivanju referenduma kao što smo tražili od drugih gradonačelnika i načelnika općina. To je bilo potpuno jasno i u komunikaciji mailovima s Bandićevim suradnicima nakon sastanka”, posvjedočila je Markić na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je ispitana kao prva svjedokinja na suđenju u “aferi štandovi”.

Svi optuženi odbacuju krivnju

Uskoka Bandića u “aferi štandovi” tereti da je s gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade plakate, letke i štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum. Svi su, nakon što im je pročitana Uskokova optužnica, odbacili sve što im se stavlja na teret, ističući da nisu krivi. 

Markić je kazala da su, slijedom dogovora s Bandićem i njegovim suradnicima iz kolovoza 2014., sve fakture od izvođač na kraju proslijedili gradu. No, Bandić je već tada bio uhićen u aferi Agram, a njegova zamjenica Sandra Švaljek predstavnicima udruge kazala je da se ti troškovi ne mogu pokriti.

“Uskok je tri dana kasnije zatražio svu dokumentaciju i očitovanje dogradonačelnice”, posvjedočila je Markić koju je sudsko vijeće više puta prekinulo kada je počela pojašnjavati da je njen dogovor s Bandićem bio potpuno u skladu s uhodanom gradskom praksom.

Vulgarni razgovori na tajnim Uskokovim snimkama

Iako se prisjetila mnogih detalja vezanih uz svoj dogovor s Bandićem i suradnicima Markić se, na pitanje Uskoka, nije mogla sjetiti je li nakon kratkog sastanka o toj temi komunicirala s gradonačelnikom čija su se telefonski razgovori, tajno snimljeni u istrazi, u sudnici slušali prije svjedočenja.

Na snimkama su, među ostalim, razgovori Bandića i Lovrića o Željki Markić, Lovrićevi dogovori oko tiskanja plakata, mađu ostalim i o logu grada Zagreba koje je na referendumskim plakatima tražio Bandić kao sponzor. “Ona bi preko mojih leđa kokošarila a ja sam ono što ona zna o politici odavno zaboravio. Dobit će k…… Boljeg partnera od Bandića neće imati”, kazao je gradonačelnik na jednoj od snimki.

Nakon ročišta Uskokov tužitelj Sven Mišković kazao je da je suđenje počelo nakon nešto više od tri godine te da postupak ide svojim tijekom.

Bandić je, pak, bez komentara prošao pored novinara te je samo ponovio riječi s današnjeg ulaska u sud “strpljen, spašen – strpljen, spašen”. Nije odgovorio ni na novinarsko pitanje zašto je 2014. novinarima tvrdio da nije pomagao udrugu U ime obitelji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.