'Sudac će uzeti u obzir nove dokaze samo ako budu konkretni'

Vijesti 07. ruj 201809:00 > 10:23
N1

Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Josip Kregar komentirao je u Novom danu suđenje zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću zbog afere Štandovi i postupak u kojemu se na sudu u Londonu odlučuje o izručenju Ivice Todorića Hrvatskoj.

“Sličnost oba ova slučaja je da se suđenje pretvorilo u medijski događaj. Bandić kaže “nije ništa važno, imajte strpljenja”. On kupuje vrijeme da mu se zaboravi. Todorić se proglašava borcem protiv korupcije i pobjednikom. To je izjava za javnost. U slučaju štandovi se pokazalo koliko je opasno da postoje mediji koji imaju arhive i potpuno osporavaju ovo što se sad govori. U slučaju štandovi radi se i o neočekivanoj razini govora i razgovora. To je šokiralo ljude, pa i gđu Markić… Ovdje se radi o tome kako se odlučuje i kako se koriste sredstva iz gradskog proračuna. Donacije nisu oblik prelijevanja iz proračuna za osobne političke interese. Za sada je javnost s razlogom šokirana načinom na koji se donose odluke i ne vidi nikakva potreba da se za to odgovara”, rekao je Kregar. 

VEZANA VIJEST

Postoji gotovo 106 sati snimljenog materijala kojeg je korištenje obrana pokušala osporiti.

To je bio jedan od važnih manevara obrane. Kad spominjete te sate prisluškivanja radi se o tome da je Bandić znao da ga se snima i nije na to obraćao pozornost.

Po čemu vidite to?

Upućivao je da se zove na mobitel njegovog vozača. Gradio mrežu u koju nitko izvana neće moći biti uključen. Čini mi se da se glavni dio, koji bi bio temelj optužbe, nije mnogao utvrditi na taj način. Nema pisanih dokumenata. To obrani otvara mogućnosti, a nas upozorava da postoje oblici kriminala u kojima nije moguće provesti istragu. Ovo je samo početak afera koje će se vezivati uz gradonačelnika. Sjetite se kako su i drugi postupci kretali benignim optužbama. Sjetite se slučaja Polančec, reflektora…

U slučaju prvostupanjske presude, ima li to utjecaja na gradonačelnički mandat?

Ne bi imalo sad, osobito jer očekujem da će mandat Bandiću isteći prije završetka i pravomoćnosti presude. U svakom slučaju ovdje se radi o nizu suđenja i slučajeva koji će imati političke posljedice. Sama činjenica da su ova Vlada i Sabor donijeli zakone koji onemogućavaju političku odgovornost izvršnih funkcija u lokalnoj samoupravi je idiotski. Oni 4 godine imaju mogućnost raditi što hoće i ne odgovarati nikome.

Je li Todorićev angažman najskupljih odvjetnika ipak promijenio odluku suda u Londonu?

#related-news_0

Donekle. Na ovaj se način angažmanom pokazala ozbiljnost. Radi se o odvjetnicima koji imaju izvrsnu reputaciju i čija riječ znači. Glavni razlog je ipak da u engleskom pravosuđu postoji princip da se mora i vidjeti da se radi pravedno.

Novih dokaza nije bilo?

Ali su najavljeni i obećani i bit će veliki problem o njima raspravljati. Sudac će ih uzeti u obzir samo ako budu konkretni. Ovdje se radi o izručenju. Velika Britanija mora voditi računa da ne izručuje ljude koji bježe pred političkim progonom, ali i premijerka je izjavljivala da ne želi da Engleska bude utočište za pokvarene mešetare.

Je li ono što smo čuli iz iskaza Martine Dalić i Ante Ramljaka dovoljni argumenti?

To će sudac sam procijeniti. On je morao dati primjeren rok, ali je morao i sebi ostaviti vremena da ih prouči. Ja bih ovo smatrao kratkim rokom i porukom odvjetnicima da dobro pripreme te dokumente. Gđa Blair ima velike uspjehe pred sudom u Strasbourgu. Ovdje se kupuje vrijeme potrebno da se saslušaju svjedoci u Hvatskoj. To nije apsolutno. Uskok može zatražiti da se zbog bijega primijene mjere, kao i u Londonu. Kupuje se vrijeme i stvara se imidž u javnost da je to pitanje političkog utjecaja. Ne radi se o tome da će Vlada izgubiti ili dobiti. Radi se o tome da ćemo pokazati, kao zemlja, sposobnost da se nosimo s određnim tipom kriminala. Objasniti treba da su nestali prilično veliki novci. Gdje su? To je osnovno pitanje, a ne gdje će sjediti Todorić kad se vrati. Rješenje problema Agrokora se moglo postići i mnogo jednostavnije nego donošenjem zakona koji nije pravno čist niti je postigao učinke na koje se pozivalo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.