Alavanja: HNS će samostalno izaći na izbore

Vijesti 07. ruj 201818:14 > 18:19
N1 Hrvatska

Maro Alavanja, posebni savjetnik ministrice obrazovanja Blaženke Divjak i glasnogovornik HNS-a gostovao je u emisiji Newsroom N1 televizije.

Kako komentirate plakat predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka sa famoznim tvitom zbog kojeg mnogi tvrde da je Anka Mrak Taritaš izgubila ili barem izgubila veliki postotak zagrebačkih birača ili možda i izgubila izbore u Zagrebu. Čija je to bila ideja?

Ne mogu ulaziti čija je to ideja bila. No, ovaj plakat je podsjetnik na tu objektivno nepopularnu odluku zbog čega je HNS pobrao doista velike batine, i u rejtingu, što zasluženo, što nezasluženo. Voljeli vi ili ne i Ivana Vrdoljaka i HNS, jednostavno se mora priznati da je to prva politička stranka koja je dala potpuno stručan tim u Ministarstvu obrazovanja. Tamo nema ni jedan dužnosnik iz HNS-a. Potpuno stručan tim uz političku platformu u Saboru i Vladi HNS-a koji daje potporu reformi. I mislim da je to bila poanta ovog plakata, ali svatko će izvući svoj zaključak.

VEZANA VIJEST

I Ivan Vrdoljak je u jednom intervju priznao da je svjestan određenog tereta imidža koji vuče?

Imamo svoja istraživanja i svjesni smo toga i objektivnih kritika koje se vežu za njegovo ime i prezime. No, ima i mnogo ljudi koji poštuju taj potez i koji su shvatili da jednostavno nema alternative i koji su shvatili što se događa trenutno na političkoj sceni diljem Europe. Istraživanja ne bih iznostio, ali slažem se da postoji određen teret i on je apsolutno svjestan toga.

Je li se na kraju sve isplatilo s obzirom da je rejting HNS-a na 1 posto i s time idete slagati, kako smo vidjeli, stožere za prijevremene izbore?

Mislim da je rejting HNS-a uvijek bio na toj razini i svi su ga posprdno spominjali koristeći razne epitete vezane uz taj rejting, ali nikako da HNS nestane s političke scene, već svi pričaju upravo o HNS-u.

Ide li HNS samostalno na izbore?

Koliko ja znam da.

Dosad ste većinom u Sabor ulazili preko koalicija, a tako je bilo i sa zadnjim sazivom?

Mislim da je većinu izbora HNS izlazio samostalno. U novijoj povijesti se koaliralo se i to je prirodno u cijeloj Europi.

Smatrate li vi da ste izdali svoje birače?

HNS je ušao na listi Narodne koalicije. No treba uzeti i kontekst u kojem je donesena ta odluka. Bili su treći izbori, Agrokor i pitanje je kako bi se sve ovo odvilo, od turističke sezone, obrazovne reforme, da HNS nije ušao. HNS je pretrpio političku štetu za to i mislim da su dobili dovoljno batina, da sada možemo raspravljati o rezultatima. Ako će građani honorirati te rezultate oni će dobro proći na tim izborima, ako ne – ne.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.