Održan sastanak budućeg Trija predsjedateljica Vijećem EU-a

Vijesti 11. ruj 201821:16 > 21:18
Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici budućeg Trija predsjedateljica Vijećem Europske unije, Rumunjske, Finske i Hrvatske - koje će Vijećem EU-a predsjedati u razdoblju od 1. siječnja 2019. do 30. lipnja 2020. - sastali su se u utorak u Zagrebu kako bi razgovarali o zajedničkim prioritetima predsjedanja, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova .

Uz državnu tajnicu za europske poslove Andreju Metelko Zgombić, sastanku su prisustvovali ministar delegat za europske poslove Rumunjske Victor Negrescu, državni tajnik za europske poslove Finske Kare Halonen te direktor u Glavnom tajništvu Vijeća EU-a Gábor Iván, priopćeno je.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o zajedničkim prioritetima Trija tijekom 18-mjesečnog predsjedanja Vijećem EU-a te su raspravljene aktualne teme koje se nalaze na dnevnom redu Europske unije i predstojećim sastancima kao i o koracima koji se poduzimaju vezano uz pripreme za nadolazeća predsjedanja svake od članica Trija. Dogovorena je daljnja suradnja u okviru Trija, posebno na pripremi programa koji bi trebao biti usvojen na sastanku Vijeća za opće poslove u prosincu ove godine.

Rumunjska će predsjedati Vijećem od siječnja do lipnja 2019, nakon čega će predsjedanje za idućih šest mjeseci preuzeti Finska, a Hrvatska će predsjedati Vijećem Europske unije od siječnja do lipnja 2020. godine.

Sadašnji trio čine predsjedništva Estonije, Bugarske i Austrije.

Dok predsjedaju Vijećem, države članice blisko surađuju u tročlanim skupinama poznatima pod nazivom ‘trio’. Taj je sustav uveden Ugovorom iz Lisabona iz 2009. godine.

Trio određuje dugoročne ciljeve i priprema zajednički program utvrđujući teme i glavna pitanja koja će Vijeće rješavati u razdoblju od 18 mjeseci. Na temelju tog programa sve tri zemlje pripremaju svoje detaljne šestomjesečne programe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.