Sindikati pozivaju Končara na razgovor u Uljanik

Vijesti 13. ruj 201809:05 > 10:21
N1

Vlada u četvrtak boravi u Istarskoj županiji te će u Puli održati sjednicu na kojoj će, uz izvješće o dosad učinjenom i o budućim projektima u samome gradu i Županiji, biti podneseno i izvješće o stanju u hrvatskoj brodograđevnoj industriji. Što radnici očekuju?

Sindikalist Rajko Kutlača za N1 je, uoči sjednice Vlade, kazao da rješenje ne očekuje danas:

‘Očekujem, međutim, da će nam vladajući jasno reći da žele opstanak brodogradnje, da stoje iza restrukturiranja Uljanika. Ne učine li to poslat će poruku da od nas odustaju. Ne očekujem rješenje danas, ali da, očekujem da u sljedećih mjesec dana definiraju program restrukturiranja. Ne dogodi li se to, već za sljedeću plaću bit ćemo u problemu’, rekao je našem reporteru Ranku Stojancu.


Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata u razgovoru s našim kolegom istaknuo je da radnici žele samo jednu stvar: “Da se država napkon izjasni želi li zadržati brodogradnju ili odustati od nje. Ako kažu da neće zadržati brodogradnju, onda nemamo o čemu razgovarati, a ako kažu da žele – već to je pomak prema pozitivnom rješenju”.

Svjesni smo da se danas neće odigrati tko zna što, istaknuo je Cerovac, ali i opetovao da se Vlada jasno odredi. Što se tiče strateškog partnera – žele li novog ili Danka Končara, pozvao ga je da dođe na razgovor.

“Nakon jučerašnjeg Otvorenog dalo se shvatiti da je njemu ovdje bitan nekretninski biznis i tražimo da on već sutra dođe u Uljanik i razgovara sa sindikatima”, naglasio je Cerovac i kazao da im je po cijenu zatvaranja neprihvatljiv takav stav. “Ne možemo dozvoliti da nas opet preveslaju za nekoliko mjeseci”, poručio je sindikalac.

Podsjetimo, boravak u Istarskoj županiji premijer i ministri počinju posjetom Pazinu gdje će se Plenković sastati sa županom Valterom Flegom, gradonačelnikom Pazina Renatom Krulčićem te predsjednikom Gradskog vijeća Davorom Slokovićem, a potom sudjelovati na svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Premijer Plenković nakon toga će posjetiti brodogradilište Uljanik, koje je u problemima i za koje se, kao i za cijelu Uljanik grupu, traži rješenje putem restrukturiranja i strateškog partnera. Plenković će se sastati i s predstavnicima Uprave, sindikata i radnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.