Klancir: SDP je u šah-mat poziciji, ne znaju sljedeći potez

Vijesti 23. ruj 201809:10 > 09:35
Jurica Galoić/PIXSELL

Boris Vlašić iz Jutarnjeg lista i Đurđica Klancir s portala Net.hr komentirali su aktualne događaje u Točki na tjedan.

Kriza u SDP-u?

Klancir: Dogodilo se još jedno vrenje kakvih je bilo mnogo u SDP-u. Sad je stranačka kriza za nijansu ozbiljnija. SDP se našao u šah-mat poziciji, nitko se ne usudi, ne zna ili ne može povući sljedeći potez. To je iz pozicije javnosti jako loše. Opozicija je jako oslabljena. Ne znamo što možemo očekivati. Ne reagiraju oko reagiraju oko reformi, najjača oporbena stranka bi morala grmiti.

Javnost je fokusirana na krizu u stranci. Kako u toj atmosferi slati poruke koje će se ozbiljno shvatiti?

Klancir: Prva slika je da se bave sami sobom. Ne bih govorila samo o odgovornosti predsjednika, to je odgovornost Predsjedništva. Što žele sa strankom? Ova situacija u kojoj je Klub zastupnika još autonomniji od Bernardića, za stranku nije dobra. 

Ovo je situacija u kojoj imate 2 SDP-a. U Saboru nekako funkcioniraju. 

VEZANA VIJEST

Vlašić: SDP funkcionira na razini pojedinaca, po njima su prepoznatljivi. Ovo izgleda kao da smo prisiljeni gledati prilično ružan razvod braka. Izlazi gomila prljavštine, baš je bolno. Zato se ne mogu postaviti na sceni, ne znamo tko što zastupa. Bernardić pokušava zaštiti svoju poziciju, rade mu o glavi, a on ne zna s kim se bori. Najbolje bi bilo kad bi se mogli zaključati na tri mjeseca i srediti se. 

Očito se vodio razgovor što bi bilo dobro za stranku. Zašto Bernardić ne sluša ni najbliže suradnike?

Vlašić: Vrlo je jednostavno. Kako će slušati kad svatko ima svoju ideju? Oni ne znaju kud idu pa im je svejedno i kad i kud će doći.

Izjave o interesnim lobijima?

Vlašić: To je jako neozbiljno. Tko zna što je htio reći?

Klancir: Pretpostavljam da je mislio na povezanost Andreja Plenkovića i grupe Borg. Možda je mislio i na činjenicu da ga Ante Ramljak tuži. On je kao predsjednik SDP-a u prvoj fazi, kad se pokušalo rušiti ministra Marića jer je radio istodobno u Agrokoru i u Vladi, bilježio i porast popularnosti. To je bio trenutak u kojemu je SDP imao zajedničku snagu. Svojom izjavom je aludirao na to. Međutim, on kao predsjednik stranke se mora suočiti s tim da se od njega tražilo nešto mnogo ozbiljnje. Kaže da ga ruši ulica. On je slobodan procjenjivati uglednost osoba koji su potpisali pisma, ali on kao ozbiljan predsjednik bi morao ozbiljnije razmotriti te zahtjeve. 

Podjela na Milanovićeve ljude 

Klancir: Mnogi od onih koje se smatralo Milanovićevima su podržali Davora Bernardića. 

Vlašić: Mislim da Bernardić voli mistificirati svoje opasnosti i neprijatelje i onda očekuje da ga svi puste na miru. Teško je računati da to može dugo proći. Otkako su u oporbi pokazuju da su stranka bez ideje koja ne zna kuda će krenuti i o čemu će raspravljati za tri mjeseca. Reagiraju kako loptica padne. SP je pokazalo da se tako ne dolazi ni do čega. Treba gledati kako sastaviti dobru momčad, ne po prijateljstvu nego po sposobnostima da postignu poen. 

Klancir: Mnogo je lutanja i to je veliki problem za SDP.

Njegovi zagovaratelji kažu da je on i u početku dočekan na nož.

Vlašić: Mogao se postaviti jasno pa bi suparnici i oponenti znali s kim imaju posla.

Je li pogriješio što odmah nije bio predsjednik Kluba?

Klancir: On je mogao preuzeti Klub tada, ali to ne znači da bi SDP sada bio u boljem stanju. Problemi su mnogo dublji. To je stvar cijelog Predsjedništva. Ovo što sad mjesecima pratimo, sastanke bez rješenja, problem je cijelog Predsjedništva. 

Zašto Predsjedništvo ne poduzima ništa? Ne žele nove izbore?

Vlašić: Vjerojatno da. To je strah od neizvjesnosti. Oni se do zadnjeg trude ostati u toj stranci jer im je to put do fotelje. 

Ako dođe do raskola ne bi bilo mjesta za njih na nekim izborima?

Vlašić: Krenuti ispočetka, treba malo hrabrosti. Treba puno hrabrosti. 

Prevelike su razlike među njima? 

#related-news_0

Klancir: To ne mora biti razlog za raskol stranke. Kao daje HDZ jedinstven. Samo je manje vidljivo to. Bilo koji od tri scenarija, za SDP se morao već odigrati. Ovo je tragedija za stranku. 

Milanka Opačić nakon 28 godina je napustila SDP. Koliki je to gubitak za stranku?

Vlašić: Politika ne trpi minuli staž. Ljudi trebaju raditi svaki dan. Ne da mi se baš puno o njoj govoriti. Ostavila je dug stranci i onda to komentirala kako je ona mnogo dala. To nije fer prema ljudima koji vjeruju u SDP. Mislim da je samo htjela malo privući pažnju.

Klancir: Ako se poziva na svoj doprinos stranci, trebalo je to korektno odraditi s obje strane. Ostalo je nejasno je li spremna podržati vladajuće ili ne. 

Mislim da je u nekim stvarima. Pohvalno se izrazila o Plenkoviću.

Klancir: Bila je i protiv glasanja o ministru Mariću. 

Ako ste do jučer bili u stranci koja je bila najveći rival HDZ-u…

Vlašić: Tada ste određeni političkim dresom koji nosite.

Bivši SDP-ovci su se raspršili. Govori li to o njihovim odnosima? Ima ih dovoljno da imaju Klub. 

Vlašić: Stranke su veliki kolektivi. 

Klancir: Očito su izašli s različitim motivacijama. Zajednički nazivnik je nezadovoljstvo. 

Vlašić: Svaki nezavisni sad ima vremena za razmišljanje kako da bude što bolji u onome što jest… 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.