"Plenković je u Saboru izgledao kao loša kopija Milanovića"

Vijesti 23. ruj 201809:38 > 09:53
N1

Aktualne događaje u Točki na tjedan komentirali su Đurđica Klancir s portala Net.hr i Boris Vlašić iz Jutarnjeg lista.

Aktualac? Premijer je “pokopao” SDP.

Klancir: Izgledao je kao loša kopija Zorana Milanovića koji je volio raditi predstave u Sabornici. Postavio se “von oben”. Taj gard premijera u državi koja ima ovoliko problema je bio apsolutno neprimjeren. Kad razmaknete stilske figure i doskočice pokazao je da je to što njegova Vlada čini vrlo slabo. 

Vlašić: Plenković nije premijer akcije, nego reakcije. SDP se pojavio u knock-downu i on se zabavljao. Situacija se može promijeniti i on će se onda naći u neugodnoj situaciji. Da, bilo je puno neumjesnosti, nije imao nikog da mu ozbiljno odgovori. U ljudskoj prirodi nije to da se ne zabavlja kad može. Postoje oni koji su iznad toga, ali on ne mora biti. 

Posebno je zaoštren odnos s bivšim koalicijskim partnerom Mostom. 

Klancir: Pratila sam slučaj u MVEP-u, sumnje na ozbiljne zloupotrebe. I revizija je utvrdila vrlo sumnjive poslove. Jedan zaposlenik, diplomat, sve je prijavljivao svim instancama i nije dobio odgovor. Grmoja je konkretno pitao, a premijer je ragirao vrlo nervozno i bezobrazno. USKOK koji je navodno radio na tome mjesecima, eto sada, iznenada… Ovo je ne znam koji put da se suočavamo s brzom reakcijom USKOK-a. Neobično je da USKOK ima rješenje nakon što je čovjek pitao to na aktualcu. 

Cijelo vrijeme se postavlja pitanje prijevremenih izbora. Je li Plenković propustio šansu ?

Vlašić: Mislim da nije. Nije mu se dogodilo ništa veliko od proljeća do danas. Nema nikog tko bi ga mogao ugroziti. Mislim da je siguran da ima i sljedeći mandat. 

S kim?  

VEZANE VIJESTI

Vlašić: Dobit će koaliciju. 

Prosvjed u Vukovaru, je li ključno da se pojave ljudi iz HDZ-a koji dijele mišljenje onih koji podržavaju prosvjed.

Klancir: Prosvjed će se sigurno održati. Penava nema više manevarskog prostora. On to može samo jako osobno kapitalizirati. Sigurno će biti zastupnika HDZ-a, braniteljskih udruga… Ne mislim da će to nanijeti neku ozbiljnu štetu HDZ-u.

Je li to buđenje nezadovoljnog desnog krila stranke?

Klancir: Desnica unutar HDZ-a postoji od ranih 90-ih, uvijek je tu. Pogledajmo geste ministra Medveda i Krstičevića. Desnica je tu, manje ili više vidljiva. Sigurno prosvjed neće proizvesti velike potrese. To je dio folklora i talasanja, bez ozbiljnijih posljedica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.