Županija uplatila 395.000 kuna i odblokirala Lastovo

Vijesti 24. ruj 201814:30 > 14:34
Ivana Ivanovic/PIXSELL

Dubrovačko-neretvanska županija, u dogovoru s Vladom RH, uplatila je danas iznos od 395.000 kuna na račun Općine Lastovo, čime je račun Općine deblokiran i ona može nastaviti s urednim poslovanjem

Podsjetimo, Lastovu je prije ljeta blokiran račun, zbog predmeta iz 2011. kada je na vlasti bio HDZ, pa je obustavljena isplata plaća za 12 zaposlenika, uključujući i tete u vrtiću, što je bio okidač da se cijela stvar nakon višemjesečne agonije pomakne s mrtve točke.

Iako je Županija isprva tvrdila da novca nema, nakon intervencije Banskih dvora sredstva su nađena najprije za plaće odgajateljicama, a danas i za deblokadu računa, piše Tportal.

‘Napominjemo još jednom da je sadašnje općinsko vodstvo, premda nije odgovorno za ovu ovrhu, propustilo ograničiti ovrhu za iznos sredstava nužnih za funkcioniranje Općine, a koje je pravo imalo po članku 244. Ovršnog zakona. Time je nepotrebno ostavilo bez plaća djelatnice Dječjeg vrtića, vatrogasce i druge općinske službe, a Općina nije mogla plaćati nužne materijalne troškove’, navodi se u priopćenju objavljenom na stranicama županije.

Dodali su i da su svjesni smo nije jednostavno voditi jednu malu otočnu općinu, ali i da su u sličnoj su situaciji brojne manje općine u Hrvatskoj.

‘Ako može 555 gradova i općina u Hrvatskoj uredno poslovati, mora to moći i Općina Lastovo. Stoga pozivamo općinska tijela Općine Lastovo na odgovorno ponašanje na dobrobit Lastova, njegovih žitelja i gospodarstva’, zaključuju u priopćenju.