POŽAR NA PELJEŠCU Stotine vatrogasaca dežuraju cijelu noć

N1

U jutarnjim satima buknuo je požar u mjestu Mokalo na Pelješcu, a vatrogascima koji su na terenu, u gašenju posao otežava jaka bura. U popodnevnim satima požar je stigao do samog ulaza u Orebić, a vatra je zahvatila kuće. Osim na Pelješcu, požari su buknuli diljem Dalmacije - u Splitu, Kuli Norinskoj kod Metkovića, kod Šibenika...

Tijek događaja na požarištu na Pelješcu pratite u nastavku:

DUZS
DZUS
DUZS
DUZS
DUZS
DUZS
DUZS
Čitatelj N1
Čitatelj N1
Čitatelj N1
Čitatelj N1
Čitatelj N1
Čitatelj N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
MORH
Ilustracija
Ilustracija
Ive Trojanovic/PIXSELL
Grgo Jelavic/PIXSELL
REUTERS/Antonio Bronic
Ilustracija

23:05 Linija obrane od požara u Orebiću na Pelješcu proteže se na otprilike tri kilometra – od Postupa do sela Glabalovo, puše jak istočni vjetar, a prema vremenskoj prognozi slabljenje vjetra očekuje se od 23 do 3 sata ujutro, izvijestili su u utorak navečer iz Dubrovačko-neretvanske županije, dok su iz Ministarstva obrane poručili kako će ondje, uz stotine vatrogasaca, cijelu noć dežurati i 50 vojnika, a ujutro će na požarište u Orebiću doći u pomoć još 52 vojnika i sedam vozila.

Slavko Tucaković rekao je da se oko 23 sata pa sve do 3 sata u srijedu očekuje smanjenje bure, što bi trebalo olakšati gašenje.

22:19 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković gostovao je u Dnevniku u 22 i za N1 komentirao stanje na požarištima. Rekao je da je situacija na Pelješcu bolja nego danas tijekom dana, kao i da požar kod Metkovića još nije lokaliziran.

Više pročitajte OVDJE.

21:15 Pedeset pripadnika kopnenih Protupožarnih namjenski organiziranih snaga OS RH sa šest vozila cijelu će noć biti angažirani na požarištu na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a u ranim jutarnjim satima, u srijedu, 26. rujna 2018., pridružit će im se i dodatna 52 pripadnika kopnenih snaga iz vojarne “126. brigade HV-a” u Sinju sa sedam motornih vozila, izvijestio je MORH.

20:40 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za N1 je rekao da je situacija u Orebiću puno bolja. “Nema više dima, gori u brdima, ali nema nikakve opasnosti. Na terenu je 260 vatrogasaca i 50 vojnika, dakle požar gasi više od 300 ljudi”, rekao je Tucaković za N1 i dodao da dodatne snage dolaze iz Splitsko-dalmatinske županije te da će tijekom noći doći vatrogasci iz Primorsko-goranske i Koprivničko križevačke.

20:26 Izbio je požar i na Marjanu u Splitu.

Više pročitajte OVDJE.

20:15 Trajekt za Pelješac prepun je vatrogasnih vozila, javljaju vatrogasci na Facebooku.

Vatrogasci – Oni su naši heroji

20:10 Osim na Pelješcu, požar je buknuo i na neretvanskom području. U Općini Kula Norinska kod Metkovića buknulo je oko 14:00 sati, a vatrogasci se bore s vatrom i sada.

Više pročitajte OVDJE.

20:02 U Orebiću je u tijeku zajednički sastanak Stožera CZ Općine Orebić i Dubrovačko-neretvanske županije, kojemu prisustvuju i ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić, zapovjednik Zapovjedno–operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Krešo Tuškan i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Požar na Pelješcu je i dalje aktivan. Gase ga sve lokalne vatrogasne snage, DVIP-ovi, JVP-i te pripadnici NOS-a. Sa snagama koje su u dolasku, ukupno će kod Orebića biti 234 vatrogasca sa 64 vozila. Aktivni požar kod Kule Norinske gasi 65 vatrogasaca sa 16 vozila. Zbog požara na Pelješcu za sutra ujutro u 8:00 sati sazvan je Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije, izvijestili su iz DUZS-a.

DUZS

 19:35 Na Lozovcu u Šibeniku nešto iza 19,30 sati planuo je požar, a na intervenciju je poslano 15 vatrogasaca sa šest vozila, javio je Županijski centar 112.

19:19 Zabrinutost zbog požara izrazila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. “Razgovarala sam za zapovjednikom, pitala sam kakvo je stanje. Dosta sam zabrinuta obzirom na vremenske prilike i nezgodu koja se dogodila s cisternom. Hvala Bogu, nije bilo ljudskih žrtava. Vatrogasci su uspjeli na vrijeme iskočiti, malo su se ogrebali i želim im da se što prije oporave. Vrijeme se malo smiruje, tako da kanaderi mogu letjeti”, rekla je predsjednica.

18:49 Zbog požara koji su zahvatili Pelješac, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević hitno je sazvao sastanak županijskog vatrogasnog stožera Dubrovačko neretvanske županije.

Više pročitajte OVDJE.

18:30 U požaru koji od jutros gori na predjelu Orebića na Pelješcu nagorjela su četiri stambena objekta, a riječ je o fasadama i/ili krovištima kuća u selu Stankovići. Na sreću nema ljudskih žrtava, vatrena fronta trenutno je kod zaseoka Ruskovići, a manji požari se povremeno javljaju na cijelom požarištu. Na terenu je trenutno više od 300 vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije i drugih krajeva Hrvatske s pedesetak vozila, a pristiže još vatrogasnih snaga. U borbi s vatrom sudjelovala su tijekom dana i tri kanadera kao i stotinjak pripadnika Hrvatske vojske. HGSS stanica Orebić i Gradsko društvo Crvenog križa Korčula na terenu su angažirani oko pomoći stanovništvu i dostavi hrane drugim operativnim snagama.

Pelješka cesta otvorena je za promet oko 18 sati za sva vozila osim za cisterne sa zapaljivim teretom. Trajekt od Orebića na Pelješcu do Dominča na Korčuli vozit će van plovnog reda po potrebi, odnosno po pristizanju vozila, izvijestili su vatrogasci.

Ilustracija

18:15 Na četiri kuće u Stankovićima, na području Orebića, požar je u utorak popodne zahvatio potkrovlje i dio fasade, dok su donji dijelovi spašeni, a kako je bura malo oslabjela, požar osim kopnenih snaga gase i kanaderi, izjavio je za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. Simović je istaknuo da vatrogasci nastoje odbiti požar te da će nastati golem problem ako se počne vraćati prema šumi u smjeru Orebića. “Na granici smo da se to dogodi. Situacija je jako zahtjevna. Riječ je o vatrenoj liniji dugoj oko četiri kilometra”, rekao je Simović.

18:05 Kod Kule Norinske došlo je do prevrtanja cisterne DVD-a Metković.

18:02 Stanovnici koji su bili evakuirani iz naselja Mokalo vraćeni su svojim kućama.

17:45 U pomoć u gašenju požara na Pelješcu stigli su i vatrogasci iz Zagreba, DVD Dalmacija Dugi rat i DVD Drniš, a na požarištu se trenutno nalazi više od 150 vatrogasaca.

Grgo Jelavic/PIXSELL

16:58 Tri Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućena su u utorak, 25. rujna 2018. u popodnevnim satima na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a na požarište u Orebić stigle su i kopnene snage. Požar na Pelješcu je zahvatio obiteljske kuće koje brane zračne i kopnene snage, a jaka bura otežava gašenje požara i pristup požarištu.

Zapovjednik kopnenih PP NOS OS RH poručnik Danijel Ivanček koji se trenutno nalazi na gašenju požara izjavio je: „Kontroliramo situaciju na požarištu već gotovo dva sata, branimo okolne kuće i vršimo prigušivanje manjih požara koji nastaju te tako kontroliramo njihovo širenje. Naime, Canadairi gase požar u brdu gdje je velika vatra, a kopnene snage pomažu vatrogascima i lokalnom stanovništvu u obrani obiteljskih kuća.“, izvijestio je MORH.

16:54 Prema zasad dostupnim informacijama, u požaru su izgorjele četiri kuće.

16:40 U gašenje požara na Pelješcu uključio se i kanader.

16:03 Cesta za Dubrovnik je još uvijek zatvorena za sav promet, a trajekt Sv. Krševan koji inače vozi na relaciji Korčula – Orebić zasad pristaje u Trsteniku. Vatrena linija je duga nekoliko desetaka kilometara i vatra se širi u dva smjera, prema Donjem i Gornjem Mokalu koji su od Orebića udaljeni četiri kilometra te prema Orebiću, neslužbeno doznaje Dubrovački vjesnik.

15:40 Vatra je zahvatila dvije kuće u mjestu Mokalo te dvije kuće u Stankovićima, a u tom mjestu opasno se približila i spremištima nafte te ulja, javlja HRT.

MORH

14:35 U mjestu Stanković vatra je zahvatila kuće. ‘Neće ovo na dobro’, rekao nam je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović. Simović je kazao za N1 da je vatra došla do grada Orebića i da gore kuće, te da avioni ne mogu gasiti iz zraka zbog vjetra.

“Situacija na požaru u Orebiću nije dobra i požar je još aktivan. Došao je do ulaza u samo mjesto Orebić i tu se doslovce borimo za svaku kuću”, rekao je Simović te dodao da je “požarom zahvaćeno nekoliko kuća u mjestu Stankovići”.

“Vatrogasci se bore i to je u pravom smislu riječi pakao”, rekao je Simović te dodao da zračne snage ne mogu letjeti zbog bure. “Bit će sigurno ovdje još borbe”, kazao je Simović.

14:30 Prema izvješću Hrvatski autoklub, od 10:30 sati zbog požara na Pelješcu na predjelu Postup (Mokalo) kod Orebića (DC414) prekinut je promet, izvijestio je DUZS.

14:08 Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković za N1 potvrdio je da se požar proširio prema Orebiću. Situacija je vrlo ozbiljna, vjetar je jak, mnogo je dima, stanje je teško.

“Oko 8 sati buknuo je požar na području Orebića uslijed jake, jake bure i nepristupačnog terena proširio se i prema gradu Orebiću”, rekao je Tucaković te dodao da su na terenu sve snage iz Dubrovačko-neretvanske županije. Rekao je da će na teren biti poslani i vatrogasci iz splitsko-dalmatinske i šibensko-kninske županije, a u pripravnosti je i 100-njak vatrogasaca s kontinenta koji će biti u pripravnosti. “Situacija je dosta ozbiljno, puno je dima. Evakuirani su dva kampa i mjesto Mokalo. Požar se širi, puno je dima i dosta je situacija teška”, kazao je Tucaković. “Vatrogasci su od jutra dolje. Situacija je veoma teška. Molimo građane za suradnju i da slušaju upozoreja nadležnih službi”, rekao je Tucaković i dodao da su cijelo vrijeme u kontaktu s vojskom.

Čitateljica

13:50 U gašenje požara poslana je i vojska. ‘Pedeset pripadnika kopnenih snaga, dva helikoptera MI-8 MTV-1 i jedan Canadair CL-415 te jedan desantni brod minopolagač iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućeni su u utorak, 25. rujna 2018. godine na gašenje požara na području Orebića-Mokalo-Podstup na poluotoku Pelješac u Dubrovačko-neretvanskoj županiji’, objavljeno je iz MORH-a.

Čitateljica

13:48 DUZS je izvijestio da je na požarište na Pelješcu upućeni su DIP Split (14/4) i DIP Šibenik (4/2) te 50 pripadnika NOS-a, koje će prevesti 2 helikoptera. Jedan kanader iz Splita krenuo je prema Pelješcu kako bi se utvrdilo postoje li uvjeti za gašenje iz zraka.

13:45 Požar na Pelješcu došao je do samog ulaza u Orebić.

DZUS

13:08 Požar na Pelješcu se razbuktao. Vatra je došla u blizinu sela Mokalo pa je izdana zapovijed za evakuaciju stanovnika Mokala u vilu Antonija u Postupu (40 osoba). Turisti iz dva obližnja kampa su evakuirani na igralište Orebić, izvijestili su iz DUZS-a.

Vatru trenutno gase vatrogasci Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Dubrovnik s 10 vatrogasaca i 4 vozila, JVP-i Dubrovačko primorje, Mljet i Dubrovački vatrogasci te DVD-i Orebić, Kuna, Putnikovići, Viganj, Korčula i Trpanj.

Sazvana je sjednica Stožera civilne zaštite Općine Orebić, a članovi Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije su po nalogu načelnika Stožera u stanju pripravnosti.

Podsjećamo da su ranije na teren bila upućena 2 kanadera, ali zbog loših meteoroloških uvjeta kanaderi nisu mogli djelovati pa su sletjeli u splitsku zračnu luku. Kanaderi će se vratiti na požarište ukoliko bura popusti, zaključuju iz DUZS-a.

12:00 Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik kazao nam je ranije kako je požar oko 7 sati izbio u na samom ulazu u Orebić te je još uvijek aktivan. Požar je buknuo u blizini naseljenog mjesta, a iako su vatrogasci jutros uspješno obranili kuće, požar se naknadno razbuktao.

“Situacija je ozbiljna, vatra se približila kućama. Sve snage su na terenu, a kanaderi se ne mogu pridružiti gašenju zbog jake bure”, kazao nam je Simović te dodao da je požar aktivan i da se širi, a zbog jakog vjetra je gašenje otežano.

U gašenju sudjeluju vatrogasci s Korčule i iz Dubrovačkog primorja te državna intervencijska postrojba, a zatražili su i dodatnu pomoć. “Čeka nas dug dan i još duža noć”, kazao nam je Simović.

Iz DUZS-a su ranije izvijestili da zbog loši vremenskih uvjeta “kanaderi nisu mogli gasiti požar na Pelješcu te su sletjeli u splitsku zračnu luku”. “Ukoliko bura popusti, vratit će se na požarište, a trenutno na terenu djeluju vatrogasci iz lokalnih DVD-ova. Kuće u zaseoku Radošić nisu ugrožene”, izvijestili su iz DUZS-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.