HRAST: Naša su djeca prodana zbog uhljebništva HNS-a

Vijesti 26. ruj 201810:43 > 10:45
N1

Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović u srijedu je na konferenciji za novinare ocijenio da je „pompozno najavljena“ reforma kurikula pokrenuta isključivo radi PR-a i marketinga Hrvatske narodne stranke (HNS), uz blagoslov premijera Andreja Plenkovića, kako bi HNS mogao pravdati svoju uhljebničku koaliciju s HDZ-om.

Također smatra da je taj važan resor obrazovanja i znanosti poklonjen HNS-u kako ne bi pao u anonimnost i kako bi imao prostor za utjecanje na javno mnijenje, ali i kako bi HNS mogao pravdati svoju uhljebničku koaliciju s HDZ-om. Predsjednik stranke Ladislav Ilčić također je mišljenja da je obrazovni sustav predan HNS-u i Blaženki Divjak da bi “HDZ kupio partnera” te da se naš obrazovni sustav neće promijeniti nabolje ovom reformom. “Naša su djeca prodana zbog uhljebništva HNS-a”, poručio je Ilčić.

Ustvrdio je da reforma, koju naziva neprihvatljivom, stoji jer sve ono što je trebalo biti napravljeno u reformi nije, a sve ono što se radi, radi se na krivi način. Upozorio je da je i Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) u recenziji loše ocijenila kurikularnu reformu, pri čemu je ta institucija istaknula da „ako se već inzistira na svođenju kurikula na propisane tablice ishodima učenja, onda treba barem paziti da takav dogmatski pristup napravi što manje štete u hrvatskom obrazovnom sustavu“.

Ilčić je rekao da treba demistificirati priču o „nekoj reformi koja će djecu naučiti kreativnosti i razmišljanju, kao da to sada nisu“. Smatra da u kurikulu nedostaju sadržaji znanja, cijeli model pati od općenitosti, a nastavnici su primorani služiti se svojim starim programima i pripremama jer je riječ o vrlo neodređenom dokumentu i modelu u kojemu je ključna riječ ‘ishodi’, te se sve više doima kao popis dobrih želja. Zaključio je da je kurikularna reforma teška prijevara i ne donosi ništa novo, barem ne nabolje.

Bivši državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak naveo je da je to Ministarstvo počinilo niz grešaka i propusta, jer još uvijek nisu stigli svi nastavni materijali i udžbenici u eksperimentalne škole.

Upozorio je i na kašnjenje u donošenju Odluke o sufinanciranju udžbenika za najsiromašniju djecu, kašnjenje potpisivanja ugovora o softverskim licencama zbog čega su nastavnici bili prisiljeni ilegalno koristiti softver, te da nije donesen ni Pravilnik o pomoćnicima u nastavi koji, iako usuglašen, već godinu dana stoji u ladici.

Za sve te propuste odgovornost je pripisao pomoćnici ministrice Lidiji Kralj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.