Epidemija zloćudnih bolesti – na vrijeme objaviti rat raku!

Vijesti 28. ruj 201808:55 > 09:02
Shutterstock/Ilustracija

Hrvatska će prvi puta u povijesti dobiti Nacionalni plan borbe protiv raka.

U Hrvatskoj od raka godišnje oboli više od 22 tisuće ljudi, a njih 14 tisuća umre.

Oko 30 posto oboljelih od raka pogrešno se liječi zbog loše dijagnostike. Pitanje nacionalnog plana je pitanje opstojnosti nacije. Što sve sadrži nacionalni plan i kako ćemo objaviti rat raku u emisiji Dobro jutro Hrvatska govorile su prim. dr. sc. Nina Dabelić s Klinike za onkologiju KBC-a Sestre milosrdnice, Ljiljana Vukota iz Udruge ‘SVE za NJU’.

“Prvi put u povijesti odlučili smo donijeti strateški plan borbe protiv zloćudnih bolesti. Riječ je o ozbiljnom i opsežnom dokumentu na kojemu je mjesecima radilo više liječnika i stručnjaka svih profila. Plan je sistematičan i konkretan, a odnosi se na prevenciju, ranu dijagnostiku, liječenje, psihološku pomoć i sve razine skrbi, uz financijski i vremenski aspekt”, kazala je Nina Dabelić.

Ljiljana Vukota, koja je i sama prošla borbu s rakom kazala je kako plan ima posebnu kvalitetu jer su u njegovom ‘stvaranju’ uključene udruge pacijenata i civilnog društva. “Jako veliki broj bolesnika nema spoznaju o tome što ovakav dokument može značiti za njihovo liječenje. Građane on ne zanima u onoj mjeri u kojoj bi ih trebao zanimati. Pacijenti su vrlo povučeni, i smatraju kako ne mogu ništa promijeniti, ali to nije točno. Kroz uključenost udruga pacijenti su partneri u ovom procesu – to je kolosalno”, naglasila je.

Doktorica Dabelić posebno je naglasila kako je “riječ o epidemiji zloćudnih bolesti” a da će se do 2035. poboljevanje udvostručiti. “U poziciji smo da na vrijeme reagiramo i objavimo rat raku. Prava sa sobom povlače i odgovornosti. Ljudi se moraju odazivati na preventivne preglede”, kazala je. Naime, neke od mjera plana su maksimalan porez na cigarete, zakonsko reguliranje korištenja solarija, veća dostupnost kvalitetnih namirnica i sankcije za neodazivanje na preglede. U Švicarskoj se, navela je – osobe neodgovorne prema svome tijelu i zdravlju – financijski kažnjavaju i plaćaju veće zdravstveno osiguranje.

Prema Nacionalnom planu borbe protiv raka pacijent u tri tjedna mora biti pregledan i imati plan liječenja. Ljiljana Vukota otkrila je da prema posebnom istraživanju udruge ‘SVE za NJU’ – 40 posto pacijentica oboljelih od raka dojke danas dijagnozu postavljaju nakon pregleda kod privatnika. Rezulatate istraživanja udruga će objaviti 4. listopada na svojim internetskim stranicama.

Doktorica Dabelić potvrdila je kako je rak rana hrvatske onkologije – nedostatna i zastarjela radio-terapijska oprema. Trenutno Hrvatskoj nedostaje 11 linearnih akceleratora koji se moraju nabaviti hitno. Procjene su da njihova nabavka košta 120 do 135 miliijuna eura. “Kad to usporedite s gradnjom nacionalnog stadiona – to je vrlo ostvarivo”, zaključila je za HRT.