Struka na nogama zbog prijedloga Zakona o knjižnicama

Vijesti 01. lis 201807:57 > 08:07
Ilustracija

Prijedlog novog Zakona o knjižnicama iz ministarstva Nine Obuljen Koržinek podigao je pravu buru u struci jer kažu - ministrica želi privatizirati knjižnice

Naime, za desetak dana u prvo čitanje u Sabor ulazi prijedlog Zakona o knjižnicama i knjižničkoj djelatnosti, koji je na ovoljetnoj javnoj raspravi bombardiran sa 2.566 primjedbi. Najglasniji kritičar je Hrvatsko knjižičarsko društvo, odnosno Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Traže da se prijedlog povuče iz daljnje procedure i da se izradi novi. Sa svojim su zahtjevom upoznali sve saborske zastupnike, piše Jutarnji list.

Napominju kako prijedlog zakona predviđa osnivanje privatnih knjižnica, čija je svrha nejasna i otvara prostor spekulacijama jer je knjižničarstvo neprofitna djelatnost. Nejasna im je i budućnost knjižnica u školskim i visokoškolskim ustanovama, jer iz prijedloga proizlazi da će osnivači novih škola i visokoškolskih ustanova moći zaobići obvezu osnivanja knjižnica u vlastitom sustavu.

Tumačenje da škole ostaju bez knjižnica demantira ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

‘To je pogrešno iščitavanje nacrta zakona. Članak promatra cijelu vertikalu, a standarde školskih knjižnica određuje Ministarstvo obrazovanja’, kaže.

U Ministarstvu kulture pojašnjavaju kako se ovim člankom pozivaju na mogućnost koju već koriste pojedine institucije, tako da, primjerice, neki fakultet koristi usluge knjižnice instituta, ili obrnuto. Škola, pak, s malim brojem učenika, a u čijoj je neposrednoj blizini narodna knjižnica, može koristiti usluge te knjižnice.