'Afera SMS je primarno neugodna za HDZ, a ne za Brkića'

Vijesti 06. lis 201809:15 > 09:17
N1

Predsjednik Reformista i varaždinski župan Radimir Čačić u emisiji Novi dan komentirao je aktualne političke teme.

Premijer Andrej Plenković je jučer rekao da bi se mogao privatizirati HAC, otkud ideja za prodaju autocesta, jeste li je vi iznijeli na ovotjednom sastanku vladajuće koalicije?

Na ovotjednom sastanku sam to po stoprvi put to ponovio. Drago mi je da je premijer to iznio i to govori da postoji realna mogućnost da se realizira na dobrobit građana i tih sustava. Sada su se poklopile sljedeće ključne stvari. Najvažnije je promjena koncepta rješenja za drugi stup mirovinske reforme. Vlada je promijenila koncept nakon rasprava i analiza te nakon što ih je cijeli niz stranaka, pa tako i mi, smo upozoravali da prvi koncept nije dobar. Vlada je prepoznala potrebu da se zadrži drugi mirovinski stup i dalje razvija i da milijarde budu na raspolaganju kao investicijski potencijal. Drugi argument da se izlazi iz drugog stupa bio je da se pokazalo da ne znamo što bi s tim milijardama koji su u njemu, i to je istina. Taj drugi argument zašto bi se išlo na ukidanje treba anulirati i pokazati da znamo što bi s tim. To trebaju pokazati i država i upravljači mirovinskih fondova. Sada smo došli na poziciju da su sami upravljači, jer je cijena kapitala pala u svijetu, došli do toga da nešto što je u cijelom svijetu više nego normalno, a to je ulaganje u infrastrukturu, oni sami državi ponudili da su spremni ući u HAC. Cijeli spektar pozitivnih imputa imamo u tome.

VEZANE VIJESTI

Kako bi se osiguralo da dionice idu baš mirovinskim fondovima, a ne nekom drugom?

Urediti to nije protivno pravilima. Možemo se dogovoriti koliko dajemo na tržište.

Kako ponuditi nešto na natječaju i reći da to ne može svatko kupiti?

Mogu se staviti limiti. Kod prodaje dionica Ine imalo smo takvu situaciju i kod prodaje HT-a. Moramo cijelu priču pripremati na način da osiguramo da naši mirovinci u tome sudjeluju na određenoj razini i da to ni na koji način ne bude sporno.

Što ako se ponude Kinezi da otkupe dionice?

Ako mi ne želimo prodati Kinezima, onda nećemo prodati. Možemo poništiti svaki natječaj koji želimo. Idemo pripremiti stvar na način da usmjeravamo prodaju prema mirovinskim fondovima, ali nemam ništa protiv i da dio ide prema građanima Hrvatske izvan fondova, ali tada ne možemo regulirati pravo prvokupa države. Ne mogu se prodati autoceste nego samo pravo naplate cestarine i održavanja na 10, 20 ili 30 godina. Zašto su bili otpori prema tome? Zato jer oni koji fenomenalno žive u tom prostoru nisu željeli promjenu.

Oni bi i dalje dobro živjeli da se dogodi IPO od 25 posto?

Bitno mijenja na stvari činjenica da u tvrtki imate privatni kapital koji mora brinuti o svom interesu i interesu svojih dioničara. Ja ne govorim o 25 nego o 50 posto, a možda i više. Bitno je napraviti bilo koju formu kako bi maknuli dnevni državni utjecaj na upravljanje najvećim hrvatskim sustavima. Za HAC je to važno, a za HEP je to još važnije. U HEP-u nemamo dug kao u HAC-u, ali imamo problem upravljanja. U HEP-u ne bih išao na 50, nego 25 posto, za taj segment prava korist bi bila da imamo privatnog upravljača koji bi pratio da država ne zloupotrebljava mehanizme upravljanja.

Je li se na koalicijskom sastanku govorilo o aferi SMS?

Nije bilo ni A na stolu, što je možda dobro, možda loše, a možda iznenađujuće. Ona tamo nije spomentuta. Osim rečenice da je HDZ-u interes da sve što se pojavljuje u javnosti bude ispitano do kraja. U tom smislu ono što je rekao Plenković da je to neugodno za Brkića nije točno, to je primarno neugodno za HDZ i to je problem za HDZ.

Što nam govori o institucijama da nestane cijeli spis?

Ne postoji ništa prljavije, korumpiranije, lošije i opasnije od našeg pravosudnog sustava i to je strašno. Taj sustav je dokazano korumpiran. Kada te netko gleda u oči i kaže da se događa da se gubi spis. Događalo se i da se gube pištolji, a suci su ostali isti. Taj sustav funkcionira na način da zloupotrebljava sustav i pravosuđe koristi kao element za ucjenu. Ti dosjei koriste za ucjenu. Ti dosjei su fantastičan element da se dobije pomoć za izbore, da se ljude koji su u njima potakne da negdje glasuju kako bi netko htio i tako dalje.


N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.